Ciasto cappuccino z serkiem

    Ciasto cappuccino z serkiem

    1polubienie
    3godz.10min.


    Zrobione przez 7 osób

    To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Spód jest z ciasteczek i smak ma kawowo-czekoladowy, a nadzienie jest z serka śmietankowego. Na wierzchu zaś jest bita śmietana. Piecze się je w kąpieli wodnej, więc trzeba użyć dużej blachy do której włożymy tortownicę z ciastem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 25 cm

    • Spód
    • 225 g maślanych ciasteczek
    • 1 czubata łyżeczka kawy espresso instant
    • 1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao
    • 65 g miękkiego masła
    • Nadzienie
    • 675 g serka śmietankowego (np. Philadelphia) o temperaturze pokojowej
    • 170 g brązowego cukru
    • 100 g białego cukru
    • 3 duże jajka
    • 3 żółtka
    • 3,5 łyżeczki kawy espresso instant
    • 1,5 łyżki likieru Kahlua lub innego likieru kawowego
    • Wierzch
    • 125 ml śmietany kremówki
    • 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego bourbon lub zwykłego
    • gorzkie kakao do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Ciasteczka zmiksować z kawą instant, kakao i masłem w malakserze aż będą dobrze pokruszone i wymieszane.
    2. Rozprowadzić je na dnie tortownicy o średnicy 25 cm i dobrze uklepać. Uformować wyższy brzeg na 2-3 cm i też dobrze ugnieść. Wstawić do zamrażarki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    4. Zmiksować ser z cukrem białym i brązowym. Następnie, stale miksując, dodawać jajka i żółtka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać kawę i likier i miksować aż wszystko się dobrze rozpuści.
    5. Tortownicę wyjąć z zamrażarki i owinąć z zewnątrz szczelnie dwoma warstwami folii aluminiowej, najlepiej tak, aby wystawała jeszcze nieco ponad jej górny brzeg - woda nie może się dostać do środka tortownicy!
    6. Wlać masę serową na przygotowany spód i wyrównać wierzch. Ustawić ją w większej blaszce do pieczenia, wstawić całą konstrukcję do piekarnika, a następnie wlać do większej blachy wrzącą wodę. Wrzątek musi sięgać około połowy tortownicy.
    7. Piec przez 40 minut. Masa serowa stężeje, ale nie będzie całkiem sztywna. Wyjąć tortownicę ostrożnie z piekarnika, zdjąć folię i ostudzić ciasto całkowicie na metalowej kratce.
    8. Następnie nożem przejechać wzdłuż brzegu tortownicy aby poluzować ciasto i zdjąć ostrożnie brzeg tortownicy.
    9. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym na sztywno i starannie rozprowadzić na cieście. Oprószyć kakao i wstawić do lodówki.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis