Kalmary panierowane w maślance

    Kalmary panierowane w maślance

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 68 osób

    To jest świetny przepis dla tych, którzy lubią panierowane kalmary. Jest bardzo prosty, a efekt niesamowity! Podawać z sosem marinara do maczania.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 480 ml (2 szklanki) oleju roślinnego
    • 235 ml (1 szklanka) maślanki
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1/2 łyżki soli
    • 1/2 łyżki mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka suszonej lebiodki (oregano)
    • 450 g kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych na pierścienie grubości 1 cm

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rozgrzać olej w rondlu lub frytkownicy do 190°C.
    2. Maślankę wlać do średniej wielkości miski. W osobnej misce wymieszać razem mąkę, sól, pieprz i oregano. Pierścienie kalmarów maczać w maślance, a potem obtaczać w mące.
    3. Wkładać panierowane pierścienie do gorącego oleju i smażyć w małych partiach, odwracając w razie potrzeby, aby równo się usmażyły. Gdy są równo rumiane, wyjmować na papierowe ręczniki do osuszenia i kontynuować smażenie pozostałych. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis