Babka z ajerkoniakiem

    Babka z ajerkoniakiem

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 52 osoby

    Bardzo proste i szybkie ciasto! W 10 minut znajduje się w piekarniku. Idealne na Wielkanoc, piękne i żółte. Najlepiej podawać tak: polać talerzyk schłodzonym ajerkoniakiem i ułożyć na tym kawałek babki. Palce lizać!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 250 ml oleju słonecznikowego
    • 250 g cukru
    • 5 jaj
    • 250 ml ajerkoniaku
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 opakowanie (12 g) proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    2. Zmiksować olej z cukrem i jajkami na puszystą masę.
    3. Stale mieszając powoli dodać ajerkoniak.
    4. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Przelać do formy na babkę z kominkiem.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku na dolnej półce przez 50 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis