Zaloguj się Zarejestruj się

Babka z ajerkoniakiem

Bardzo proste i szybkie ciasto! W 10 minut znajduje się w piekarniku. Idealne na Wielkanoc, piękne i żółte. Najlepiej podawać tak: polać talerzyk schłodzonym ajerkoniakiem i ułożyć na tym kawałek babki. Palce lizać!

irys

Składniki
ilość sztuk: 1 babka

  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g cukru
  • 5 jaj
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (12 g) proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
  2. Zmiksować olej z cukrem i jajkami na puszystą masę.
  3. Stale mieszając powoli dodać ajerkoniak.
  4. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Przelać do formy na babkę z kominkiem.
  5. Piec w rozgrzanym piekarniku na dolnej półce przez 50 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie