Słodki baranek wielkanocny

    Słodki baranek wielkanocny

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Przepis na baranka ze słodkiego ciasta - można go zjeść! Ważne aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, dlatego najlepiej wyciągnąć masło z lodówki wieczorem poprzedniego dnia przed pieczeniem, a jajka co najmniej kilka godzin wcześniej.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 baranek

    • 200 g mąki + trochę więcej do posypania formy
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 5 jaj (oddzielić białka od żółtek)
    • 300 g masła
    • 160 g + 100 g cukru
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Połówki formy w kształcie baranka dobrze posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepnąć z foremki i złożyć foremkę.
    3. Wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą i przesiać 2-3 razy aby je dobrze napowietrzyć.
    4. Masło miksować z 160 g cukru przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Dodać żółtka i zmiksować.
    5. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać 100 g cukru i miksować jeszcze kilka minut, aż cukier się całkowicie rozpuści.
    6. Do masy maślanej dodawać stopniowo (po 1/3) mąkę i białka, delikatnie mieszając po każdym dodaniu.
    7. Wlać ciasto delikatnie do przygotowanej foremki. Przelewać ciasto bardzo delikatnie, aby nie opadło. Chcemy aby ciasto było lekkie i puszyste, dlatego nie może nam opaść ani podczas mieszania, ani podczas przelewania do formy.
    8. W zależności od wielkości foremki piec przez 30 do 50 minut. Ciasto będzie gotowe gdy wetknięty w nie patyczek wyjdzie suchy.
    9. Ostudzonego baranka posypać grubo cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis