Sałatka typu "gyros"

    Sałatka typu "gyros"

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 9 osób

    Bardzo smaczna sałatka, idealnie sprawdza się latem, przy spotkaniach na świeżym powietrzu.

    iwona_sz Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
    • Zalewa do mięsa
    • 1/2 szkl. oleju
    • 4 ząbki czosnku
    • czerwona papryka w proszku
    • 1 łyżeczka cząbru
    • sól
    • pieprz
    • Sos
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 łyżki ketchupu
    • Warzywa
    • 1 duża czerwona cebula
    • 5-6 ogórków konserwowych
    • 1 puszka kukurydzy (400 g)
    • pół kapusty pekińskiej
    • Dodatkowo
    • ketchup pikantny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wymieszać składniki na zalewę. Kurczaka pokroić w kostkę, zalać zalewą i odstawić do lodówki na jakieś 30 minut.
    2. Wymieszać wszystkie składniki na sos.
    3. Mięso usmażyć nie dodając już żadnego tłuszczu. Ostudzić, a następnie wsypać na dno przezroczystego, wyższego naczynia lub miski.
    4. Cebulę pokroić w cienkie talarki i ułożyć na kurczaku (zostawić sobie 5-6 plasterków).
    5. Polać ketchupem całą warstwę.
    6. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i wysypać równo na ketchup.
    7. Kukurydzę odsączyć i rozłożyć na ogórkach.
    8. Polać sosem całą warstwę.
    9. Kapustę pekińską poszatkować i ułożyć na wierzchu sałatki przyozdabiając czerwoną cebulą.

    rada

    Kurczak powinien poleżeć w zalewie minimum 30 minut, lecz jeśli nam się spieszy, można ten czas skrócić, lecz stracimy na smaku mięsa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis