Warstwowa sałatka z kalafiorem

    Warstwowa sałatka z kalafiorem

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sycąca sałatka, świetnie nadająca się na spotkanie ze znajomymi. Z kalafiorem, jajkami i pomidorami, przełożona sosem majonezowo-jogurtowym z mnóstwem ziół!

    iwona_sz Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kalafior
    • 6 jajek ugotowanych na twardo
    • pęczek koperku lub natki pietruszki
    • 3-4 łyżki majonezu
    • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
    • 3 pomidory
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, by się nie rozpadał. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo i też ostudzić.
    2. Jajka obrać, pokroić w ósemki i ułożyć na dnie przezroczystej miski.
    3. Posypać tę warstwę drobno pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Tę warstwę delikatnie posolić.
    4. Wymieszać majonez z jogurtem. Posmarować sosem majonezowym warstwę koperku lub pietruszki.
    5. Pomidory pokroić w ósemki i ułożyć na sosie.
    6. Posypać koperkiem lub natką pietruszki.
    7. Ugotowanego kalafiora rozdzielić na tzw. "drzewka" lub "różyczki" i ułożyć na warstwie zielonej.
    8. Posmarować sosem i posypać koperkiem lub natką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis