Biała kiełbasa w piwie

    Biała kiełbasa w piwie

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Biała kiełbasa gotowana w piwie ma wspaniały smak! Polecam to danie nie tylko na Wielkanoc! Świetnie smakuje z ziemniakami :)

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 0,5 kg białej kiełbasy
    • 3 szklanki piwa (jasnego)
    • 1 cebula starta na drobnej tarce
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • sos sojowy do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Piwo wlać do rondelka i zagotować. Dodać kiełbasę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie odstawić na około pół godziny.
    2. Wyjąć kiełbasę z piwa (można pokroić na kawałki lub plasterki).
    3. Masło roztopić i wmieszać mąkę robiąc zasmażkę. Stale mieszając trzepaczką dodać piwo w którym gotowała się kiełbasa, a następnie dodać cebulę. Sos ma być jednolity i gęsty. Jeśli będzie zbyt rzadki trzeba chwilę dłużej gotować bez przykrycia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać kiełbasę i podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis