Tradycyjna Stefanka

    Tradycyjna Stefanka

    11polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Pyszny placek, który nazywamy też miodownik albo Pszczółka Maja :) Tradycyjne ciasto, które kiedyś bardzo często gościło u nas w domu na wszelkie święta i inne okoliczności. Polecam!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 prostokątna blaszka

    • Ciasto
    • 450 g mąki
    • 1 margaryna lub masło (200 g)
    • 3 łyżki miodu
    • 1 jajo
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3-5 łyżek śmietany 18%
    • Masa
    • 3 szklanki mleka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 6-7 łyżek kaszy manny
    • 1 margaryna lub 250 g masła
    • Dodatkowo
    • 1 szklanka herbaty gorzkiej z cytryną
    • 1 gorzka czekolada lub polewa czekoladowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

      Ciasto:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Z podanych składników zagnieść ciasto i wypiec 3 lub 4 placki (zależy od wielkości blaszki do pieczenia). Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut każdy placek.
    3. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Żeby placki nie były zbyt suche należy je ponczować gorzką herbatą z cytryną (wystarczy szklanka herbaty).
    4. Masa:

    5. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać kaszę (może być błyskawiczna) i gotować do miękkości, aż mocno zgęstnieje. Zwykle traw to kilka minut.
    6. Margarynę dobrze rozetrzeć, a następnie dodawać po trochu kaszę i ucierać na puszystą masę.
    7. Złożenie placka:

    8. Naponczowane placki smarujemy masą, przekładamy drugim plackiem, znów smarujemy masą i przekładamy trzecim plackiem. Wierzch polewamy stopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Dodatkowo można też posypać placek pokruszonymi orzechami, ale to już rzecz gustu i upodobań.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    - - 12 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis