Fantastyczne ciasto czekoladowe

    Fantastyczne ciasto czekoladowe

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 26 osób

    To najlepszy przepis na ciasto czekoladowe! Jest proste i pyszne, bardzo mokre i czekoladowe! Polecam.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 100 g miękkiego masła
    • 1 szklanka (250 g) cukru
    • 2 jajka
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 200 g kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka kawy instant (Nescafe)
    • 1/2 szklanki (100 ml) gorącej wody
    • 1 szklanka (175 g) przesianej mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (80 g) niesłodzonego kakao (przesianego)
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • Sos czekoladowy (ganasz)
    • 100 g czekolady deserowej
    • 100 ml śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem foremkę.
    2. Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać jajka i cukier waniliowy, i dalej miksować, aż masa będzie jasna i puszysta.
    3. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
    4. Rozpuścić kawę w gorącej wodzie i wymieszać z masą.
    5. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól) i dodać do ciasta. Zmiksować na gładką masę.
    6. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Odstawić aby ostygło.
    7. Przygotować polewę: stopić czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej (w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą wodą), mieszając, aż polewa będzie gładka.
    8. Widelcem porobić w cieście dziurki a następnie polać (ostudzone) ciasto polewą.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    5

    Foremkę? To na jaką blaszkę to jest przepis?? - 18 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis