Kalafior pieczony w całości

    Kalafior pieczony w całości

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 409 osób

    Jeśli myślisz, że nie lubisz kalafiora, spróbuj tego! To prawdziwy przysmak na świątecznym stole, a zarazem piękna i niezwykła jego ozdoba.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duży kalafior
    • 60 g (1/2 szklanki) bułki tartej z ziołami
    • 2 łyżki tartego parmezanu
    • 55 g margaryny
    • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1/8 łyżeczki soli
    • szczypta płatków czerwonej papryki
    • szczypta suszonej lebiodki (oregano)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Kalafior obrać z liści, umyć, oczyścić z brązowych plam. Umieścić w całości w sicie do gotowania na parze, a sito postawić na garnku z 3 cm wody i szczelnie przykryć. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, lub aż będzie miękki.
    2. Nagrzać piekarnik do 190°C. W średniej misce wymieszać bułkę tartą, parmezan i stopioną margarynę. Doprawić czosnkiem w proszku, solą, papryką i oregano i dobrze wymieszać. Włożyć kalafior do brytfanki i rozprowadzić po wierzchu mieszankę z bułką tartą.
    3. Piec około 10 do 15 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabierze złotego koloru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis