ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Przygotowanie puree ziemniaczanego

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Reader's Digest
Przygotowanie puree ziemniaczanego
1 z 1
<
>

Opinie (1)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Jest wiele sposobów i narzędzi do przygotowania puree z ziemniaków, poczynając od tłuczka do ziemniaków twojej babci, poprzez mikser sąsiada, a na zwykłym widelcu kończąc.
Metoda, którą przedstawimy w niniejszym artykule jest jedną z wielu. Nie jest sekretem, że dla większości z nas puree będzie lepiej smakowało z dużą ilością śmietany i masła, dlatego nie będziemy ich tutaj żałować! Pamiętaj, że możesz użyć tyle masła i śmietany, na ile pozwala ci smak i dieta.

1
W naszej instrukcji wykorzystaliśmy ziemniaki czerwone i zwykłe. Ta mieszanka tworzy ciekawe połączenie w końcowym efekcie puree. Zamiast jednolitej, gładkiej masy uzyskamy też małe grudki. Jeśli wolisz całkowicie gładkie puree, wciąż możesz użyć tych dwóch rodzajów ziemniaków, zwłaszcza, że brązowe, ze względu na wysoką zawartość skrobi, bardzo łatwo się ubija. Ziemniaki z wysoką zawartością wody są lepsze do smażenia lub do sałatek, gdzie zachowają swój kształt.
Do tego przykładu użyliśmy 6 ziemniaków, 1 szklankę śmietany kremówki, pół szklanki solonego masła i sól do smaku.
2
Obierz ziemniaki, usuwając wszystkie „oczka” czubkiem obieraczki do ziemniaków. Skórka oraz oczka, mimo iż zawierają dodatkowe składniki odżywcze, dobrze się nie ubijają. Jeśli wolisz puree bardziej grudkowate, pozostaw skórę na połowie z nich.
3
Podczas krojenia, zanurz resztę ziemniaków w wodzie, żeby nie sczerniały.
4
Pokrój ziemniaki na kawałki o podobnej wielkości, żeby się równo gotowały. Kostki powinny mieć wielkość około 3-5 cm.
5
Wybierz taki garnek, w którym zmieszczą się ziemniaki zalane całkowicie wodą. Dodaj soli, jeśli lubisz. Postaw garnek na dużym ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie gotuj ziemniaki na wolnym ogniu.
6
Gotuj ziemniaki pod przykryciem na wolnym ogniu aż będą miękkie – około 15 do 20 minut. Czubek noża wetknięty w ziemniaka powinien łatwo w niego wchodzić. Jeżeli trudno jest wyjąć nóż z ziemniaka, należy gotować jeszcze dłużej. Gdy ziemniaki są już gotowe, zdejmij je z ognia i natychmiast odcedź.
7
Jeśli zamiast masła lub śmietany wolisz użyć wodę z ziemniaków do ubijania ich, podczas odcedzania przelej ją do miseczki. Wodę z ziemniaków możesz również wykorzystać do przygotowania bulionu warzywnego lub chleba na zakwasie.
8
Pozostaw ziemniaki w durszlaku na minutę i obserwuj, aby odciekła cała woda z dna durszlaka. W międzyczasie podgrzej masło ze śmietaną w małym rondelku na małym ogniu. (Możesz również wykorzystać do tego celu mikrofalówkę).
9
Do utłuczenia ziemniaków wykorzystaliśmy specjalny młynek. Młynek i specjalna wyciskarka do ziemniaków są prawdopodobnie najlepszymi narzędziami do tłuczenia ziemniaków. Nie tłuką one ziemniaków zbyt mocno, dzięki czemu nie uzyskamy kleistej konsystencji. Inne narzędzia też są dobre, jednak puree może nie być aż tak gładkie i puszyste.
10
Używając wyciskarki lub młynka mamy pewność, że ziemniaki przejdą przez tarkę o oczkach wielkości ziarnka ryżu. Największą wadą mikserów elektrycznych jest to, że potrafią rozdrobnić ziemniaki do tego stopnia, że cząsteczki skrobi się rozpadają. Ziemniaki należy utłuc tak, żeby pozbyć się grudek, ale nie dopuścić do powstania klejącej, gumowej konsystencji.
11
Kiedy ziemniaki zostaną już przepuszczone przez młynek, polej dokładnie wszystkie ziemniaki połową gorącej śmietany z masłem. Wyczyść wyciskarkę, dodając resztkę startych ziemniaków do puree, a następnie delikatnie wymieszaj z pozostałą częścią masła i śmietany.
12
W tym momencie możesz spróbować swojego puree, żeby odpowiednio doprawić do smaku. Sprawdź również konsystencję: jeśli puree jest zbyt gęste – dodaj śmietanę. Można również dodać inne zioła i przyprawy, jak np. posiekany szczypiorek, pietruszkę, parmezan, skwarki, upieczony czosnek, posiekaną zieloną cebulkę lub duszonego pora.
13
Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu tradycyjnego puree z ziemniaków, zamiast masła można użyć chudej śmietany, a zamiast tłustej śmietany – mleko lub bulion.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane