ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Sosy do makaronu

Autor artykułu: Reader's Digest  |  Zdjęcie: Allrecipes
Sosy do makaronu
1 z 1
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Makaron można łączyć niemal ze wszystkimi produktami. Świetnie smakuje zarówno z owocami morza, jak i z najzwyklejszymi ziołami czy warzywami. Można podawać makaron z sosami pochodzącymi z kuchni różnych krajów.

We Włoszech sosy robiło się dawniej przede wszystkim z produktów występujących w danym regionie. Na północy kraju używano najczęściej trufli oraz innych grzybów, w Genui aromatycznego pesto, w Neapalu wspaniałych pomidorów, na południu zaś ryb i owoców morza. Dzisiaj sosy są wszędzie podobne, wykorzystuje się do nich najprzeróżniejsze świeże sładniki, sprowadzane z całego świata. Modne jest obecnie łączenie warzyw śródziemnomorskich z wieloma aromatycznymi przyprawami orientalnymi.

Odrobina sosu z pozytywną energią

To makaron powinien tu odegrać główną rolę. Sos ma go pokrywać cienką warstwą, lecz nie zostawać na talerzu, gdy danie zostanie już zjedzone.
Sosy przyrządzone z warzyw z dodatkiem niezbyt dużej ilości chudego mięsa, ryb lub owoców morza i świeżych ziół mają doskonały smak i aromat oraz dostarczają wielu wartości odżywczych. Warzywa zawierają silne przeciwutleniacze i znakomicie uzupełniają wartość energetyczną makaronu.
Jaki sos z jakim makaronem

Nie ma sztywnych reguł – makaron jest dlatego tak doskonały, ponieważ jest tak uniwersalny. Uważa się jednak, że niektóre kształty klusek smakują szczególnie dobrze z określonym rodzajem sosu.
  • Długie, cienkie nitki podajmy z prostymi sosami, takimi jak pesto, lub jeszcze prostszymi – mogą być polane tylko roztopionym masłem lub oliwą.
  • Grubszy długi makaron i wstążki podajemy z sosami mięsnymi, serowymi, śmietanowymi lub pomidorowymi.
  • Rurki, muszle oraz inne kluseczki dobrze smakują z sosami zawierającymi kawałki warzyw.
Opublikowany przez:
Readers Digest Polska

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu