Sosy do makaronu

Autor artykułu: Reader's Digest  |  Zdjęcie: Allrecipes
Sosy do makaronu
1 z 1
<
>

Opinie (0)

Komentarze (0)

Drukuj


Makaron można łączyć niemal ze wszystkimi produktami. Świetnie smakuje zarówno z owocami morza, jak i z najzwyklejszymi ziołami czy warzywami. Można podawać makaron z sosami pochodzącymi z kuchni różnych krajów.

We Włoszech sosy robiło się dawniej przede wszystkim z produktów występujących w danym regionie. Na północy kraju używano najczęściej trufli oraz innych grzybów, w Genui aromatycznego pesto, w Neapalu wspaniałych pomidorów, na południu zaś ryb i owoców morza. Dzisiaj sosy są wszędzie podobne, wykorzystuje się do nich najprzeróżniejsze świeże sładniki, sprowadzane z całego świata. Modne jest obecnie łączenie warzyw śródziemnomorskich z wieloma aromatycznymi przyprawami orientalnymi.

Odrobina sosu z pozytywną energią

To makaron powinien tu odegrać główną rolę. Sos ma go pokrywać cienką warstwą, lecz nie zostawać na talerzu, gdy danie zostanie już zjedzone.
Sosy przyrządzone z warzyw z dodatkiem niezbyt dużej ilości chudego mięsa, ryb lub owoców morza i świeżych ziół mają doskonały smak i aromat oraz dostarczają wielu wartości odżywczych. Warzywa zawierają silne przeciwutleniacze i znakomicie uzupełniają wartość energetyczną makaronu.
Jaki sos z jakim makaronem

Nie ma sztywnych reguł – makaron jest dlatego tak doskonały, ponieważ jest tak uniwersalny. Uważa się jednak, że niektóre kształty klusek smakują szczególnie dobrze z określonym rodzajem sosu.
  • Długie, cienkie nitki podajmy z prostymi sosami, takimi jak pesto, lub jeszcze prostszymi – mogą być polane tylko roztopionym masłem lub oliwą.
  • Grubszy długi makaron i wstążki podajemy z sosami mięsnymi, serowymi, śmietanowymi lub pomidorowymi.
  • Rurki, muszle oraz inne kluseczki dobrze smakują z sosami zawierającymi kawałki warzyw.
Opublikowany przez:
Readers Digest Polska

Moje komentarze i oceny

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu