ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Krojenie w kostkę owoców i warzyw

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Allrecipes
Krojenie w kostkę owoców i warzyw
1 z 1
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Aby warzywa i owoce wyglądały tak dobrze, jak dobrze smakują.

Kiedy już opanujesz technikę krojenia w kostkę, z łatwością pokroisz wiele różnych warzyw i owoców, np. bakłażana, cukinię, gruszki i jabłka, w kostkę o identycznych rozmiarach!

1
Aby zilustrować proces krojenia w kostkę użyliśmy ziemniaka, ale metoda jest taka sama dla większości owoców i warzyw. Odetnij końcówki ziemniaka tak, aby mógł z niego powstać prostokąt. Jeśli obetniesz za mało, niektóre „kostki” będą miały zaokrąglenia.
2
Odetnij boki ziemniaka, tworząc znów prostokąty.
3
Odcinaj prostokątne plastry ziemniaka, pamiętając, że grubość plastra oznacza wielkość kostki, jaką na końcu uzyskasz. Na przykład: jeśli plaster będzie gruby na 1,5 cm, to kostki też będą miały wielkość 1,5 cm. Kontynuuj krojenie ziemniaka w identyczne plastry, aż cały ziemniak zostanie skrojony.
4
Ułóż plastry równo jeden na drugim.
5
Pokrój warstwy ziemniaka w długie paski o takiej szerokości, jaką mają plastry. Na przykład: jeśli plastry zostały pokrojone na 1,5 cm, paski też trzeba pokroić na szerokość 1,5 cm. Pilnuj, aby podczas krojenia warstwy ziemniaka były stale równo ułożone.
6
Odwróć całość o około 90 stopni i pokrój w kostkę o grubości około 1,5 cm.
7
Voila! Oto otrzymaliśmy idealne kostki ziemniaka! Krojenie warzyw w kostkę daje każdemu kucharzowi pewność, że w każdej dowolnej potrawie (w której warzywa są tak pokrojone) każdy kawałek danego warzywa ugotuje się jednakowo i w dokładnie tym samym czasie. Oznacza to, że już nigdy więcej żaden kawałek warzywa nie będzie niedogotowany w twojej kuchni!
8
Wypróbuj na tej smakowitej zupie, czy już potrafisz kroić warzywa w idealną kostkę: Zupa warzywna
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane