Krojenie w kostkę owoców i warzyw

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Allrecipes
Krojenie w kostkę owoców i warzyw
1 z 1
<
>

Opinie (1)

Komentarze (0)

Drukuj


Aby warzywa i owoce wyglądały tak dobrze, jak dobrze smakują.

Kiedy już opanujesz technikę krojenia w kostkę, z łatwością pokroisz wiele różnych warzyw i owoców, np. bakłażana, cukinię, gruszki i jabłka, w kostkę o identycznych rozmiarach!

1
Aby zilustrować proces krojenia w kostkę użyliśmy ziemniaka, ale metoda jest taka sama dla większości owoców i warzyw. Odetnij końcówki ziemniaka tak, aby mógł z niego powstać prostokąt. Jeśli obetniesz za mało, niektóre „kostki” będą miały zaokrąglenia.
2
Odetnij boki ziemniaka, tworząc znów prostokąty.
3
Odcinaj prostokątne plastry ziemniaka, pamiętając, że grubość plastra oznacza wielkość kostki, jaką na końcu uzyskasz. Na przykład: jeśli plaster będzie gruby na 1,5 cm, to kostki też będą miały wielkość 1,5 cm. Kontynuuj krojenie ziemniaka w identyczne plastry, aż cały ziemniak zostanie skrojony.
4
Ułóż plastry równo jeden na drugim.
5
Pokrój warstwy ziemniaka w długie paski o takiej szerokości, jaką mają plastry. Na przykład: jeśli plastry zostały pokrojone na 1,5 cm, paski też trzeba pokroić na szerokość 1,5 cm. Pilnuj, aby podczas krojenia warstwy ziemniaka były stale równo ułożone.
6
Odwróć całość o około 90 stopni i pokrój w kostkę o grubości około 1,5 cm.
7
Voila! Oto otrzymaliśmy idealne kostki ziemniaka! Krojenie warzyw w kostkę daje każdemu kucharzowi pewność, że w każdej dowolnej potrawie (w której warzywa są tak pokrojone) każdy kawałek danego warzywa ugotuje się jednakowo i w dokładnie tym samym czasie. Oznacza to, że już nigdy więcej żaden kawałek warzywa nie będzie niedogotowany w twojej kuchni!
8
Wypróbuj na tej smakowitej zupie, czy już potrafisz kroić warzywa w idealną kostkę: Zupa warzywna
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane