ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Jak zrobić zasmażkę

Autor artykułu: Allrecipes  |  Autor video: Allrecipes

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Naucz się robić zasmażkę dzięki tym kilku prostym zasadom. Przyda Ci się do zagęszczania sosów i zup.
Co to jest zasmażka?
Zasmażka to zagęstnik do zup i sosów. Robi się ją z mąki i z masła. Im dłużej się je smaży, tym zasmażka jest ciemniejsza. Każdy rodzaj zasmażki ma nieco inny smak i inne właściwości zagęszczające, dlatego dobrze wiedzieć którą do czego użyć.

Sposób wykonania:
Jak zrobić zasmażkę krok 2
Na patelni, na średnim ogniu stopić 225 g masła.
Jak zrobić zasmażkę krok 3
Gdy masło się stopi, mieszać i stopniowo dodawać 225 g mąki pszennej.
Jak zrobić zasmażkę krok 4
Powstanie gęsta pasta.
Zasmażka I stopnia
Jak zrobić zasmażkę krok 6
Smażyć dalej przez 5 minut, stale mieszając, aż pasta będzie gładka i rzadka. Powstanie zasmażka I stopnia (inaczej "biała zasmażka"). Używaj jej do zagęszczenia sosów na bazie mleka, np. beszamelu czy sosu serowego.
Zasmażka II stopnia
Jak zrobić zasmażkę krok 8
Po ok. 20 minutach smażenia i mieszania, zasmażka zrobi się nieco ciemniejsza. Taka "złota zasmażka" bardziej zagęszcza i jest idealna do zup, sosów i gulaszy.
Zasmażka III stopnia
Jak zrobić zasmażkę krok 10
Po 35 minutach, zasmażka stanie się jeszcze ciemniejsza. Taka "brązowa zasmażka" nada daniom bardziej orzechowy posmak, ale mniej je zagęści.
Jak zrobić zasmażkę krok 11
Po 45 minutach zasmażka będzie ciemnobrązowa. Taka zasmażka jest idealna do ciemnych sosów, ale niezbyt mocno zagęszcza.
Kilka wskazówek:
Aby nie było grudek w sosie, np. beszamelu, kiedy dodajesz płyn (np. mleko) do gorącej zasmażki, upewnij się, że jest on zimny lub o temperaturze pokojowej. Dodawaj go powili, stale mieszając rózgą.
Możesz przygotować dużo więcej zasmażki na zapas. Po prostu przełóż gotową zasmażkę do pojemnika odpornego na temperatury i odstaw, aby ostygła. W tym czasie mąka opadnie na dno pojemniczka, a tłuszcz wyjdzie na powierzchnię, więc przed użyciem wymieszaj ją dokładnie. Zasmażkę można przechowywać w lodówce lub w zamrażalniku, w szczelnym pojemniku, przez 4-6 miesięcy.
Rób małe porcje zasmażki. Na przykład aby zagęścić 500 ml płynu wystarczy użyć 15 g mąki i 15 g masła (czyli 1 łyżkę masła i 2 łyżki mąki). Pamiętaj tylko o proporcjach wagowych mąki i masła - 1:1!
Wegańska zasmażka? Oczywiście! Zamiast masła można z powodzeniem użyć innego tłuszczu do zrobienia zasmażki, np. margarynę, oliwę lub olej.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu