ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Jak ugotować ryż na 4 sposoby

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Allrecipes
Jak ugotować ryż na 4 sposoby
1 z 6
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Jest kilka prostych metod na ugotowanie ryżu - gotowanie, w kuchence mikrofalowej, w wolnowarze, a nawet w piekarniku! Ryż zawsze wychodzi idealny, niezależnie od metody. Sprawdźcie sami!

Co będzie potrzebne:
  • 200 g białego ryżu długoziarnistego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju

Przygotuj ryż
Jak ugotować ryż na 4 sposoby krok 2
Ryż trzeba najpierw porządnie przepłukać pod bieżącą wodą - aż woda będzie czysta. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru skrobi i ryż będzie bardziej puszysty.
Złote proporcje
Ryż należy gotować w odpowiedniej ilości wody. Idealne proporcje to: 1 miarka ryżu na 2 miarki wody. Miarką może być szklanka, kubek, czy inne naczynie :)
Sposób 1 - na kuchence
Jak ugotować ryż na 4 sposoby krok 4
W średnim rondelku zagotować wodę z solą i masłem (lub olejem). Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i zamieszać jeden raz aby nie przywarł do dna. Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień na bardzo mały. Gotować 20 minut nie zdejmując pokrywki. Po upływie 20 minut zdjąć pokrywkę i rozmieszać ryż widelcem.
Sposób 2 - mikrofalówka
Jak ugotować ryż na 4 sposoby krok 6
W dużej misce, która może być używana w mikrofalówce, wymieszać ryż z wodą, solą i masłem. Gotować w mikrofalówce przez 10 minut na średniej mocy, a następnie przez 12-15 minut na dużej mocy. Wyjąć z mikrofalówki i przemieszać widelcem.
Sposób 3 - wolnowar
Jak ugotować ryż na 4 sposoby krok 8
Wnętrze wolnowaru wysmarować łyżeczką masła lub oleju. Wrzucić do niego ryż, dodać wodę i sól. Gotować przez 1,5 godziny na niskiej temperaturze (lub zgodnie z instrukcjami producenta urządzenia).
Sposób 4 - piekarnik
Jak ugotować ryż na 4 sposoby krok 10
Włożyć ryż do dużego naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Zagotować wodę i wlać wrzątek do ryżu. Dodać masło i sól. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec przez 25-30 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i usunąć folię. Przed podaniem wymieszać widelcem.
Ryż rośnie?
Ryż zwiększa swą objętość w czasie gotowania niemal trzykrotnie! Jako dodatek do obiadu jednej osobie wystarczy ok. 75-100 g suchego ryżu.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane