Jak ugotować ryż na 4 sposoby

Autor artykułu: Allrecipes  |  Autor video: Allrecipes

Opinie (0)

Komentarze (0)

Drukuj


Jest kilka prostych metod na ugotowanie ryżu - gotowanie, w kuchence mikrofalowej, w wolnowarze, a nawet w piekarniku! Ryż zawsze wychodzi idealny, niezależnie od metody. Sprawdźcie sami!

Co będzie potrzebne:
  • 200 g białego ryżu długoziarnistego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju

Przygotuj ryż
Jak ugotować ryż na 4 sposoby krok 2
Ryż trzeba najpierw porządnie przepłukać pod bieżącą wodą - aż woda będzie czysta. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru skrobi i ryż będzie bardziej puszysty.
Złote proporcje
Ryż należy gotować w odpowiedniej ilości wody. Idealne proporcje to: 1 miarka ryżu na 2 miarki wody. Miarką może być szklanka, kubek, czy inne naczynie :)
Sposób 1 - na kuchence
Jak ugotować ryż na 4 sposoby krok 4
W średnim rondelku zagotować wodę z solą i masłem (lub olejem). Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i zamieszać jeden raz aby nie przywarł do dna. Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień na bardzo mały. Gotować 20 minut nie zdejmując pokrywki. Po upływie 20 minut zdjąć pokrywkę i rozmieszać ryż widelcem.
Sposób 2 - mikrofalówka
Jak ugotować ryż na 4 sposoby krok 6
W dużej misce, która może być używana w mikrofalówce, wymieszać ryż z wodą, solą i masłem. Gotować w mikrofalówce przez 10 minut na średniej mocy, a następnie przez 12-15 minut na dużej mocy. Wyjąć z mikrofalówki i przemieszać widelcem.
Sposób 3 - wolnowar
Jak ugotować ryż na 4 sposoby krok 8
Wnętrze wolnowaru wysmarować łyżeczką masła lub oleju. Wrzucić do niego ryż, dodać wodę i sól. Gotować przez 1,5 godziny na niskiej temperaturze (lub zgodnie z instrukcjami producenta urządzenia).
Sposób 4 - piekarnik
Jak ugotować ryż na 4 sposoby krok 10
Włożyć ryż do dużego naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Zagotować wodę i wlać wrzątek do ryżu. Dodać masło i sól. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec przez 25-30 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i usunąć folię. Przed podaniem wymieszać widelcem.
Ryż rośnie?
Ryż zwiększa swą objętość w czasie gotowania niemal trzykrotnie! Jako dodatek do obiadu jednej osobie wystarczy ok. 75-100 g suchego ryżu.
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane