ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Jak stopić czekoladę

Autor artykułu: Allrecipes   

Opinie (1)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Nie wiesz jak stopić czekoladę? Przedstawimy tu 3 podstawowe, proste metody aby czekolada stopiła się idealnie i nie zwarzyła się.
Uwaga:

Można użyć dowolnej czekolady: mlecznej, ciemnej, a nawet białej.
Czekoladę przed stopieniem należy posiekać.

Mleczna i biała czekolada przypala się szybciej niż ciemna czekolada.
Aby czekolada się nie zwarzyła należy stale kontrolować temperaturę i nie dopuścić do kontaktu czekolady z parą wodną lub z wodą

Metoda 1 - Kąpiel wodna
Jak stopić czekoladę krok 2
To prawdopodobnie najpopularniejsza metoda topienia czekolady - wystarczy garnek, woda i szklana lub metalowa miska:

Do niedużego garnka wlewamy wody do ok. 2/3 wysokości. Ustawić garnek na średnim ogniu i doprowadzić wodę do wrzenia. Na garnku ustawić szklaną lub metalową miskę tak, aby szczelnie przykrywała garnek. Woda ma wrzeć bardzo delikatnie, aby spomiędzy miski i garnka nie wydobywała się para. Miska nie może też dotykać powierzchni wody.

Włożyć czekoladę do miski i mieszać, aż stopi się całkowicie i będzie gładka. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, aby nieco ostygła.
Aby nie zwarzyć...
Jeśli w czasie topienia czekolady będzie ona miała kontakt z wodą - zwarzy się. Stanie się wówczas ziarnista i gęsta, a nie gładka. Aby temu zapobiec, nie należy dopuścić do kontaktu pary wodnej lub wody z czekoladą. Woda nie może się zbyt gwałtownie gotować, a miska nie może dotykać gotującej wody.
Metoda 2 - Mikrofalówka
Jak stopić czekoladę krok 4
Najprościej można stopić czekoladę w mikrofalówce. Ponieważ przy tej metodzie nie używa się wody ani pary wodnej - nie trzeba się martwić, że czekolada się zwarzy. Wystarczy tylko uważać, aby topić czekoladę powoli, na niskiej mocy.

Aby stopić czekoladę w mikrofalówce włóż posiekaną czekoladę do szklanej miski i umieść miskę w mikrofalówce. Włącz mikforalówkę na 30 sekund na niską moc, następnie wyjmij miskę i porządnie wymieszaj czekoladę. Znów włóż czekoladę do mikrofalówki na 30 sekund i powtarzaj te cykle, aż będzie całkiem stopiona i gładka.
Metoda 3 - Piekarnik
Jak stopić czekoladę krok 6
Topienie czekolady w piekarniku nie jest zbyt popularną metodą, ale jest bardzo łatwe i poręczne, zwłaszcza jeśli za chwilę będziesz używać piekarnika do pieczenia, na przykład czekoladowego ciasta.

Aby stopić czekoladę w piekarniku, włóż posiekaną czekoladę do miski żaroodpornej. Ustaw piekarnik na 45 stopni C i włóż miskę z czekoladą do środka. W zależności od ilości czekolady, całkowite stopienie może nastąpić po 5-12 minutach. Po tym czasie wyjmij miskę z piekarnika i dokładnie wymieszaj, aby była całkowicie gładka.
Temperatura piekarnika
Jeśli w twoim piekarniku nie da się ustawić temperatury 45 stopni C, wystarczy, że ustawisz go na najniższą możliwą temperaturę i lekko uchylisz drzwiczki.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu