Jak stopić czekoladę

Autor artykułu: Allrecipes   

Opinie (1)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Nie wiesz jak stopić czekoladę? Przedstawimy tu 3 podstawowe, proste metody aby czekolada stopiła się idealnie i nie zwarzyła się.
Uwaga:

Można użyć dowolnej czekolady: mlecznej, ciemnej, a nawet białej.
Czekoladę przed stopieniem należy posiekać.

Mleczna i biała czekolada przypala się szybciej niż ciemna czekolada.
Aby czekolada się nie zwarzyła należy stale kontrolować temperaturę i nie dopuścić do kontaktu czekolady z parą wodną lub z wodą

Metoda 1 - Kąpiel wodna
Jak stopić czekoladę krok 2
To prawdopodobnie najpopularniejsza metoda topienia czekolady - wystarczy garnek, woda i szklana lub metalowa miska:

Do niedużego garnka wlewamy wody do ok. 2/3 wysokości. Ustawić garnek na średnim ogniu i doprowadzić wodę do wrzenia. Na garnku ustawić szklaną lub metalową miskę tak, aby szczelnie przykrywała garnek. Woda ma wrzeć bardzo delikatnie, aby spomiędzy miski i garnka nie wydobywała się para. Miska nie może też dotykać powierzchni wody.

Włożyć czekoladę do miski i mieszać, aż stopi się całkowicie i będzie gładka. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, aby nieco ostygła.
Aby nie zwarzyć...
Jeśli w czasie topienia czekolady będzie ona miała kontakt z wodą - zwarzy się. Stanie się wówczas ziarnista i gęsta, a nie gładka. Aby temu zapobiec, nie należy dopuścić do kontaktu pary wodnej lub wody z czekoladą. Woda nie może się zbyt gwałtownie gotować, a miska nie może dotykać gotującej wody.
Metoda 2 - Mikrofalówka
Jak stopić czekoladę krok 4
Najprościej można stopić czekoladę w mikrofalówce. Ponieważ przy tej metodzie nie używa się wody ani pary wodnej - nie trzeba się martwić, że czekolada się zwarzy. Wystarczy tylko uważać, aby topić czekoladę powoli, na niskiej mocy.

Aby stopić czekoladę w mikrofalówce włóż posiekaną czekoladę do szklanej miski i umieść miskę w mikrofalówce. Włącz mikforalówkę na 30 sekund na niską moc, następnie wyjmij miskę i porządnie wymieszaj czekoladę. Znów włóż czekoladę do mikrofalówki na 30 sekund i powtarzaj te cykle, aż będzie całkiem stopiona i gładka.
Metoda 3 - Piekarnik
Jak stopić czekoladę krok 6
Topienie czekolady w piekarniku nie jest zbyt popularną metodą, ale jest bardzo łatwe i poręczne, zwłaszcza jeśli za chwilę będziesz używać piekarnika do pieczenia, na przykład czekoladowego ciasta.

Aby stopić czekoladę w piekarniku, włóż posiekaną czekoladę do miski żaroodpornej. Ustaw piekarnik na 45 stopni C i włóż miskę z czekoladą do środka. W zależności od ilości czekolady, całkowite stopienie może nastąpić po 5-12 minutach. Po tym czasie wyjmij miskę z piekarnika i dokładnie wymieszaj, aby była całkowicie gładka.
Temperatura piekarnika
Jeśli w twoim piekarniku nie da się ustawić temperatury 45 stopni C, wystarczy, że ustawisz go na najniższą możliwą temperaturę i lekko uchylisz drzwiczki.
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?
  • Wreszcie konkretny opis jak stopić czekoladę! Super!
    Wysłane: 20 kwi 2015 Łatwy
    Efeb13
    • Efeb13
    • średnio zaawansowany
    • Polska

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu