ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Domowy cukier waniliowy

Autor artykułu: Nadia Hassani  |  Zdjęcie: Allrecipes
Domowy cukier waniliowy
1 z 5
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Pieczesz ciasta lub ciasteczka z cukrem waniliowym? Teraz możesz przygotować go w domu. Bez sztucznych dodatków, bez chemii. To proste! Podajemy kilka sposobów jak zrobić cukier waniliowy w domu - wybierz swój ulubiony!
Cukier waniliowy czy wanilinowy?
Różnica nie tkwi tylko w jednej literce w nazwie! Cukier wanilinowy zawiera bowiem wanilinę, sztucznie wytworzoną substancję będącą tańszą alternatywą dla naturalnej wanilii. Wanilinę syntetyzuje się z gwajakolu lub ligniny - będących składnikami drewna - w procesach chemicznych. Międzynarodowy Instytut Zdrowia wpisał wanilinę na listę związków chemicznych niebezpiecznych dla zdrowia, dlatego naprawdę warto przygotować w domu naturalny cukier waniliowy!

Sposób 1: cukier waniliowy z laskami wanilii
Aby przygotować cukier waniliowy o delikatnym aromacie wanilii, należy wymieszać cukier z laskami wanilii. Tak przygotowany cukier musi odstać co najmniej 2 tygodnie, zanim nabierze odpowiedniego aromatu. Proporcje składników to: 1 laska wanilii na 100 g cukru.
Domowy cukier waniliowy krok 3
Sposób przygotowania: wanilię należy przekroić wzdłuż ostrym nożem i wyskrobać nasiona oraz miękki miąższ.
Resztki wanilii
Jeśli do jakiegoś przepisu zeskrobujemy nasiona z laski wanilii, warto pozostałe resztki (same laski) wymieszać z cukrem i w ten sposób przygotować cukier waniliowy. Jeśli nie wykorzystamy w ten sposób lasek wanilii, należy je ponownie zamknąć w szczelnym opakowaniu, aby nie zwietrzały.
Domowy cukier waniliowy krok 4
Oskrobane laski wanilii przekroić na mniejsze kawałki i wymieszać w słoiku z cukrem, nasionami i miąższem wanilii. Szczelnie zamknąć słoik i porządnie wstrząsnąć, aby wszystko się dobrze wymieszało. Schować w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie można już używać cukru waniliowego, ale nie należy usuwać laski wanilii, bo będzie jeszcze nadawać aromat przez kilka miesięcy.
Sposób 2: Cukier waniliowy z mieloną wanilią
Domowy cukier waniliowy krok 6
Ten cukier waniliowy ma bardziej intensywny aromat niż cukier z laską wanilii. Można go użyć od razu po przygotowaniu. Proporcje składników to: 1 ubita łyżeczka drobno zmielonej wanilii na 75 g cukru.
Opcja 1: Wsypać cukier i mieloną wanilię do słoika, szczelnie zamknąć i wymieszać, potrząsając słoikiem. Schować w ciemnie i niezbyt ciepłe miejsce.
Opcja 2: Dzięki niej powstanie cukier waniliowy o najbardziej intensywnym aromacie! Zmiksować cukier z mieloną wanilią w malakserze. Uwaga: podczas miksowania powstanie pył, należy więc uważać, aby go nie wdychać. Tak zmiksowany, ciemny cukier waniliowy należy następnie przesypać do szczelnego słoika i odstawić w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce.
Ile zrobić?
Dobrze przechowywany cukier waniliowy domowej produkcji zachowa swoje właściwości nawet przez dwa lata, dlatego warto go przygotować więcej. Jest to też miły prezent dla bliskich, szczególnie w okresie Świąt, kiedy dużo się piecze. Wystarczy podwoić lub potroić proporcje podane powyżej.
Stosowanie w przepisach
Domowy cukier waniliowy krok 10
1 opakowanie cukru wanilinowego (zwanego potocznie bardzo często cukrem waniliowym) = 8 g, co odpowiada 2 do 2,5 łyżeczki domowego cukru waniliowego.
Alternatywa...
Inną alternatywą jest użycie ekstraktu waniliowego. Jest on też całkowicie naturalny, a jak go przygotować przeczytacie w naszym artykule: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane