Jak zrobić kiełbasę w domu

Autor artykułu: Brandon Aleson  |  Autor video: Allrecipes

Opinie (0)

Komentarze (0)

Drukuj


Chcesz jeść zdrowo? Szukasz żywności bez polepszaczy i sztucznych dodatków? Zacznij od domowych wędlin! To proste, przeczytaj nasz artykuł i naucz się produkować domową kiełbasę.
Domowa kiełbasa warta jest wysiłku w kuchni - który jest naprawdę niewielki, kiedy już opanujecie podstawy. Potrzebne będą też:
  • Maszynka do mięsa
  • Lejki do nadziewania kiełbas
  • Jelita (wieprzowe lub baranie)
  • Mięso, słonina i przyprawy

1 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 1
Najpierw włóż maszynkę do mięsa do zamrażarki - dzięki temu w trakcie mielenia tłuszcz nie będzie się oddzielał od mięsa.
2 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 2
Rodzaj mięsa zależy od rodzaju kiełbasy, jaką chcemy przygotować. Najczęściej używa się łopatki. Potrzebny też będzie tłuszcz - czyli słonina. Należy je pokroić w ok. 2 cm kostkę i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Dzięki temu będzie je łatwiej mielić.
Proporcje
Standardowo proporcje mięsa do tłuszczu w kiełbasie wynoszą: 80% mięsa - 20% tłuszczu.
3 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 3
Po upływie pół godziny można zmielić mięso razem ze słoniną w schłodzonej maszynce. Wielkość oczek w maszynce będzie również zależała od tego, jaką kiełbasę chcemy przygotować.
4 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 4
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy: zwykle są to suszone zioła, czosnek, a nawet czerwone wino. Nie zapomnijmy też o soli!
5 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 5
Teraz mięso trzeba naprawdę dobrze wymieszać, najlepiej rękami w dużej misce. Masa musi się ładnie zlepić. Następnie przykrywamy mięso i odstawiamy minimum na godzinę (jednak nie dłużej niż na noc).
Sprawdź smak!
Jeśli chcesz sprawdzić, czy kiełbasa będzie dobrze doprawiona, teraz jest dobry moment! Oderwij kawałek masy, uformuj mały kotlecik i usmaż go na patelni na oleju. Smaczny?
6 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 6
Jelita należy wymoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut, a następnie porządnie wypłukać pod bieżącą wodą - zarówno na zewnątrz jak i w środku (można je w tym celu lekko nasunąć na kran).
7 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 7
Na maszynkę nakładamy lejek do nadziewania kiełbasy. Rozmiar lejka zależy od rozmiaru kiełbasy - cienki lejek będzie idealny do kabanosów. Przez średni przeciśniemy mięso do zwykłych kiełbas.
8 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 8
Następnie należy na lejek naciągnąć jelito. Jeśli będzie stawiało opór, można lejek lekko posmarować olejem. Jeśli jelito jest bardzo długie, można po prostu odciąć resztę.
9 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 9
Teraz wystarczy zacząć wyciskać mięso przez maszynkę. Kiedy nieco mięsa wyjdzie z lejka - zatrzymajmy się!
10 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 10
Czas na zawiązanie supełka na końcu jelita!
11 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 11
Teraz możemy spokojnie kontynuować wyciskanie mięsa przez lejek, podtrzymując kiełbasę drugą ręką.
12 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 12
Gdy skończy nam się mięso, wystarczy zawiązać supeł na drugim końcu jelita.
Zostało jelito?
Lepiej zawsze mieć nieco więcej jelit, w razie gdyby w trakcie pracy popękały. Jeśli mięso się skończy, a zostaną nam jelita - jest na nie sposób! Wystarczy je wycisnąć do sucha (jak tylko się da) i włożyć do szczelnego pojemniczka, hojnie zasypując solą tak, aby całe jelita były nią pokryte. Zamknąć pojemniczek i stawić do lodówki. Można je też przechowywać niemalże w nieskończoność...
13 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 13
Zakręcając kiełbasą, oddzielać pętka. Po każdym pętku zmieniać kierunek rotacji.
14 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 14
Dobrze jest też ponakłuwać kiełbaski, aby podczas gotowania uciekało z nich powietrze.
15 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 15
Pętka można porozdzielać, przecinając w miejscach skręcenia.
16 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 16
Domową kiełbasę możemy przechowywać w lodówce maksimum 3-4 dni. Można ją też zamrozić. Wtedy trzeba ją zużyć w ciągu 2 miesięcy.
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane