ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Jak zrobić kiełbasę w domu

Autor artykułu: Brandon Aleson  |  Autor video: Allrecipes

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Chcesz jeść zdrowo? Szukasz żywności bez polepszaczy i sztucznych dodatków? Zacznij od domowych wędlin! To proste, przeczytaj nasz artykuł i naucz się produkować domową kiełbasę.
Domowa kiełbasa warta jest wysiłku w kuchni - który jest naprawdę niewielki, kiedy już opanujecie podstawy. Potrzebne będą też:
  • Maszynka do mięsa
  • Lejki do nadziewania kiełbas
  • Jelita (wieprzowe lub baranie)
  • Mięso, słonina i przyprawy

1 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 1
Najpierw włóż maszynkę do mięsa do zamrażarki - dzięki temu w trakcie mielenia tłuszcz nie będzie się oddzielał od mięsa.
2 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 2
Rodzaj mięsa zależy od rodzaju kiełbasy, jaką chcemy przygotować. Najczęściej używa się łopatki. Potrzebny też będzie tłuszcz - czyli słonina. Należy je pokroić w ok. 2 cm kostkę i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Dzięki temu będzie je łatwiej mielić.
Proporcje
Standardowo proporcje mięsa do tłuszczu w kiełbasie wynoszą: 80% mięsa - 20% tłuszczu.
3 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 3
Po upływie pół godziny można zmielić mięso razem ze słoniną w schłodzonej maszynce. Wielkość oczek w maszynce będzie również zależała od tego, jaką kiełbasę chcemy przygotować.
4 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 4
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy: zwykle są to suszone zioła, czosnek, a nawet czerwone wino. Nie zapomnijmy też o soli!
5 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 5
Teraz mięso trzeba naprawdę dobrze wymieszać, najlepiej rękami w dużej misce. Masa musi się ładnie zlepić. Następnie przykrywamy mięso i odstawiamy minimum na godzinę (jednak nie dłużej niż na noc).
Sprawdź smak!
Jeśli chcesz sprawdzić, czy kiełbasa będzie dobrze doprawiona, teraz jest dobry moment! Oderwij kawałek masy, uformuj mały kotlecik i usmaż go na patelni na oleju. Smaczny?
6 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 6
Jelita należy wymoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut, a następnie porządnie wypłukać pod bieżącą wodą - zarówno na zewnątrz jak i w środku (można je w tym celu lekko nasunąć na kran).
7 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 7
Na maszynkę nakładamy lejek do nadziewania kiełbasy. Rozmiar lejka zależy od rozmiaru kiełbasy - cienki lejek będzie idealny do kabanosów. Przez średni przeciśniemy mięso do zwykłych kiełbas.
8 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 8
Następnie należy na lejek naciągnąć jelito. Jeśli będzie stawiało opór, można lejek lekko posmarować olejem. Jeśli jelito jest bardzo długie, można po prostu odciąć resztę.
9 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 9
Teraz wystarczy zacząć wyciskać mięso przez maszynkę. Kiedy nieco mięsa wyjdzie z lejka - zatrzymajmy się!
10 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 10
Czas na zawiązanie supełka na końcu jelita!
11 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 11
Teraz możemy spokojnie kontynuować wyciskanie mięsa przez lejek, podtrzymując kiełbasę drugą ręką.
12 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 12
Gdy skończy nam się mięso, wystarczy zawiązać supeł na drugim końcu jelita.
Zostało jelito?
Lepiej zawsze mieć nieco więcej jelit, w razie gdyby w trakcie pracy popękały. Jeśli mięso się skończy, a zostaną nam jelita - jest na nie sposób! Wystarczy je wycisnąć do sucha (jak tylko się da) i włożyć do szczelnego pojemniczka, hojnie zasypując solą tak, aby całe jelita były nią pokryte. Zamknąć pojemniczek i stawić do lodówki. Można je też przechowywać niemalże w nieskończoność...
13 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 13
Zakręcając kiełbasą, oddzielać pętka. Po każdym pętku zmieniać kierunek rotacji.
14 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 14
Dobrze jest też ponakłuwać kiełbaski, aby podczas gotowania uciekało z nich powietrze.
15 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 15
Pętka można porozdzielać, przecinając w miejscach skręcenia.
16 Jak zrobić kiełbasę w domu krok 16
Domową kiełbasę możemy przechowywać w lodówce maksimum 3-4 dni. Można ją też zamrozić. Wtedy trzeba ją zużyć w ciągu 2 miesięcy.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane