ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Pieczenie chleba w automacie: podstawy

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: LUBSY
Pieczenie chleba w automacie: podstawy
1 z 2
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (1)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Wyślij przepis e-mailem

Drukuj



Skorzystaj z naszych wskazówek aby upiec w automacie do chleba idealny bochenek.


Na początek:

Bez względu na to, czy przygotowujesz chleb w automacie, czy wyrabiasz go ręcznie i pieczesz w piekarniku, będziesz potrzebować tylko czterech składników:
  • drożdży
  • mąki
  • wody lub mleka
  • soli (dla smaku i aby kontrolowała fermentację)
Do tych podstawowych składników możesz dodać wiele innych, aby urozmaicić chleb albo przyrządzić różne jego odmiany. Pieczenie chleba w automacie i ręcznie podlega tym samym zasadom, jednak w przypadku użycia automatu, mieszanie wyrastanie i pieczenie ma miejsce wewnątrz maszyny. Poniżej podajemy kilka cennych wskazówek, dzięki którym upieczecie piękny, złoty bochen chleba w swoim automacie.
Wyrośnie jak na drożdżach!

Kiedy drożdże rosną, zużywają cukier i skrobię, a produkują dwutlenek węgla, dzięki któremu ciasto rośnie. Drożdże są organizmami żywymi z określoną długością życia, są także bardzo wrażliwe. Zbyt wysoka temperatura (w nieodpowiednim czasie), albo zbyt duża ilość cukru lub soli, może je zabić.

Jeśli nie masz pewności, czy aktywne suche drożdże, które masz w domu są dobre do użycia, możesz to w łatwy sposób sprawdzić:
  • Wlej do miski 1 szklankę ciepłej wody (około 50°C).
  • Dodaj 2 łyżeczki cukru i dobrze wymieszaj, aby się rozpuścił.
  • Posyp po wierzchu drożdżami instant (2 i ½ łyżeczki).
  • Pozostaw tak na chwilę, a następnie wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
  • Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce (na przykład do wyłączonego piekarnika).
W ciągu 5 do 10 minut na wierzchu mieszaniny powinna powstać lekka pianka, co oznacza, że drożdże pracują. Jeśli nic się nie wytworzy, będzie to oznaczać, że drożdże nie są świeże i należy kupić nowe.
Jakie drożdże?

W automacie do pieczenia można używać drożdży świeżych, lub aktywnych suchych drożdży. Suche drożdże należy przed użyciem rozpuścić w wodzie i na chwilę odstawić, żeby mogły wchłonąć wodę i zacząć pracować. Świeże drożdże również rozpuszcza się w wodzie przed dodaniem do mąki, a to w tym celu, żeby się bardziej równomiernie rozprowadziły w cieście i żeby chleb równo wyrósł.
O mące i glutenie

Gluten to proteina występująca w mące, która jest odpowiedzialna za strukturę chleba. Włókna glutenu splatają się razem w czasie mieszania i pęcznieją wraz ze wzrostem drożdży. Mąki bogate w proteiny (a tym samym w gluten) nadają chlebom pieczonym na drożdżach bardziej gęstą strukturę, szukaj więc w sklepach mąki o zawartości białka przynajmniej 13 g.
O płynach

Do wzrostu drożdże potrzebują ciepłego (ale nie gorącego!) środowiska, dlatego też wszelkie płyny wlewane do automatu do pieczenia (także jajka) powinny mieć temperaturę pokojową. Najczęściej do wypieku chleba używa się wody, ale niektóre przepisy zalecają użycie chudego mleka w proszku lub maślanki w proszku. Jeśli jednak wyrabiasz ciasto od razu po wymieszaniu składników, możesz użyć świeżego mleka, zastępując nim wodę czy maślankę i rezygnując wówczas zupełnie z mleka czy maślanki w proszku.
O automatach do chleba

Pamiętaj, że każdy automat do chleba jest inny. Jedne pieką małe, inne duże bochenki chleba. Jedne mają mnóstwo skomplikowanych ustawień, a inne tylko jeden włącznik. Koniecznie przeczytaj instrukcję dołączoną do swojego urządzenia i postępuj zgodnie z nią.

Kiedy chcesz wykorzystać nowy przepis na chleb, porównaj ilości składników z tymi, których zwykle używasz. Nie chcesz przecież przekroczyć pojemności swojego automatu! Korzystaj tylko z przepisów, które podają odpowiednie ilości, albo dostosuj podaną ilość składników, aby otrzymać odpowiednią ilość chleba.

Do małych automatów zwykle stosuje się około 2 szklanki mąki, a do dużych 3. Bardzo ważne jest też precyzyjne odmierzenie składników – nawet różnica jednej łyżeczki może spowodować kulinarną katastrofę.
Zanim zaczniesz piec

  • Przeczytaj instrukcje dołączone do swojego automatu do pieczenia chleba, aby sprawdzić zalecaną kolejność dodawania składników: w niektórych automatach najpierw dodaje się mokre składniki, a w innych zaczyna się od składników suchych. Są też takie, które mają osobny dozownik do drożdży.
  • Wypróbowując nowy przepis pamiętaj, że drożdże zaczynają pracować, kiedy mają kontakt z wodą lub innym mokrym składnikiem, np. z jajkami, owocami, serem, warzywami, czy masłem.
Dobry klimat

Kiedy już odmierzysz wszystkie składniki, nie spiesz się z wkładaniem ich do automatu. Żeby uzyskać najlepsze rezultaty składniki powinny mieć temperaturę pokojową kiedy są wkładane do automatu.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?
Historia

Moje ostatnio przeglądane przepisy

Moje ostatnie wyszukiwania