ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Jak upiec idealne babeczki

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: dabblingdiva
Jak upiec idealne babeczki
1 z 1
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (1)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Jest coś niesamowitego w tych miniaturowych ciastach co sprawia, że trudno im się oprzeć. Przeczytaj nasz artykuł, a z łatwością będziesz je piec!
Każde ciasto może być babeczką!
Możesz wykorzystać właściwie każdy przepis na ciasto i użyć go do upieczenia babeczek. Jedyne co się zmienia to czas pieczenia. Oto prosty przewodnik pieczenia doskonałych babeczek.

1
Tak jak w przypadku większości ciast - zanim zabierzesz się do dzieła, masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W tym celu należy je wcześniej wyciągnąć z lodówki. W oczekiwaniu, aż osiągną odpowiednią temperaturę można odmierzyć składniki i przygotować foremki.
2
Przed wyłożeniem foremek papilotkami (jeśli używamy silikonowych foremek papilotki nie są konieczne) należy delikatnie przetrzeć krawędzie foremek papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Dzięki temu jeśli babeczki wyrosną ponad foremkę, nie będą przywierały do jej krawędzi.
Dlaczego warto używać papilotek?
Dzięki nim babeczki łatwiej wyciągnąć z foremek i przekładać, a dodatkowo ładnie się prezentują. Poza tym każda babeczka z dodatkiem owoców lub czekolady będzie przywierać nawet do doskonale wytłuszczonej foremki. Zdecydowanie polecamy więc papilotki.
3
Do miski włożyć masło i cukier.
4
Masło utrzeć z cukrem miksując na średnich obrotach, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy, kilkakrotnie zbierając masę osadzającą się w trakcie ucierania na ściankach miski.
Uwaga o ucieraniu
Ta metoda ucierania polega na ubijaniu masła z cukrem. Gdybyśmy miksowali ciasto na ciasteczka lub herbatniki, wystarczyłoby dobrze wymieszać składniki. Jednak ciasto na babeczki wymaga trochę więcej pracy. Masło musi mieć zdecydowanie jaśniejszy kolor – w trakcie ubijania dostaje się do masy dużo powietrza, dzięki czemu ciasto jest puszyste.
5
Zebrać masę z ubijaków i ścianek miski. Dodać jajka o temperaturze pokojowej, dobrze miksując po każdym dodaniu. Jeśli dodasz jajka prosto z lodówki, nie połączą się tak dobrze z pozostałymi składnikami i mieszanina będzie wyglądać na „zważoną”, a musi być gładka i jednolita.
6
Po dodaniu ostatniego jajka należy dodać wszelkie aromaty, które występują w przepisie (np. ekstrakt waniliowy albo skórka cytrynowa).
7
Składniki suche, takie jak mąka, soda oczyszczona czy kakao, muszą zostać przesiane przed dodaniem do ciasta, aby uniknąć jakichkolwiek grudek w upieczonych już babeczkach. Takie grudki nie zostaną rozprowadzone delikatnym mieszaniem – a energiczne ubijanie jest ostatnią rzeczą, której potrzebuje ciasto na babeczki.
8
Po dodaniu suchych składników należy dokładnie wymieszać całość, zbierając masę ze ścianek i dna miski za pomocą szpatułki.
9
Naszym ulubionym przyrządem do nakładania ciasta do foremek jest łyżeczka do lodów. Dzięki niej ciasto rozdzielone jest po równo, a ręce pozostają czyste! Oczywiście można używać zwykłej łyżki albo szpatułki, pamiętając przede wszystkim o równomiernym nakładaniu ciasta do foremek.
10
Kiedy foremki są napełnione należy je natychmiast wstawić do gorącego piekarnika. Jeśli ciasto czeka zbyt długo, traci zdolność wyrastania, dlatego najlepiej piec wszystkie babeczki na raz w tym samym czasie.
11
Babeczki, podobnie jak ciasta, piecze się w dość gorących piekarnikach aby mogły szybko wyrosnąć i nie wysuszyć się w trakcie pieczenia. Zazwyczaj temperatura pieczenia wynosi 180 stopni C. Z racji swojego rozmiaru babeczki pieką się szybciej od zwykłych ciast, więc po 20 minutach można już sprawdzić czy są gotowe. Przy dotknięciu opuszkiem palca wierzch babeczki powinien być sprężysty.
12
Jeśli powierzchnia babeczki jest już sprężysta, należy zrobić test za pomocą drewnianego patyczka:

Patyczek wetknąć w środek babeczki, przytrzymać przez sekundę i wyjąć. Jeżeli do patyczka przylepi się mokre ciasto – babeczki muszą się jeszcze piec przez kilka minut. Jeśli natomiast patyczek wyjdzie czysty albo przyczepi się do niego kilka okruszków – znaczy to, że babeczki są gotowe.
13
Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia, a następnie wyjąć je z foremek i pozwolić aby całkowicie ostygły przed dekorowaniem.
14
Babeczka jest wyśmienita sama w sobie, ale można dodać jej uroku i wyjątkowego smaku dekorując ulubioną polewą lub kremem.

Wypróbujcie nasze przepisy na kremy do dekoracji.

Polecamy też nasze przepisy na babeczki!
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu