Jak rozebrać kurczaka

Autor artykułu: Allrecipes  |  Autor video: Allrecipes

Opinie (0)

Komentarze (0)

Drukuj


Kupiliście całego kurczaka i teraz chcecie wykorzystać jego części, a nie piec w całości? Przeczytajcie nasz artykuł i nauczcie się go porcjować!
Kupno całego kurczaka jest tańsze niż osobnych jego części, a korpus możemy wykorzystać do przygotowania bulionu. Nic się nie zmarnuje!
Co jest potrzebne?
1. Cały świeży kurczak
2. Ostry nóż szefa kuchni
3. Deska do krojenia

1
Odciągnąć skrzydło od piersi i odkroić je, przecinając w poprzek stawu.
2
Odciągnąć nogę od tułowia i przeciąć skórę wzdłuż obrysu uda. Następnie odgiąć nogę i wykorzystać ciężar ciała kurczaka tak, aby kość wyskoczyła ze stawu. Odkroić nogę od korpusu. wraz z nogą odkrójmy też okrągły kawałek mięsa blisko kręgosłupa - to najsmaczniejszy kąsek! Ma on nieco ciemniejszy kolor niż reszta mięsa.
3
Powtórzyć z drugim skrzydłem i nogą.
4
Oddzielić kręgosłup od piersi, przecinając żebra.
5 Jak rozebrać kurczaka krok 5
Pomiędzy piersiami znajduje się grzebień. Aby go uwolnić należy go naciąć w kilku miejscach - na środku i po bokach, a następnie oddzielić od piersi wciskając pod niego kciuki i przesuwając wzdłuż kości i chrząstki. Oderwać od mięsa. Przeciąć wzdłuż miejsca, gdzie był grzebień, aby oddzielić piersi.
6 Jak rozebrać kurczaka krok 6
Usunąć mostek, odkrawając go wzdłuż mięsa na piersiach i odciągając jednocześnie na bok drugą ręką. Usunąć też skórę z piersi.
7
Aby oddzielić pałkę od uda przecinamy w poprzek zgięcia nogi, przez staw. Tak samo można przekroić skrzydła.
8 Jak rozebrać kurczaka krok 8
Pozostały korpus można wykorzystać na rosół. Jeśli nie zamierzamy go wykorzystać od razu - włóżmy go do zamrażalnika w szczelnym woreczku.
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane