ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Jak rozebrać kurczaka

Autor artykułu: Allrecipes  |  Autor video: Allrecipes

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Kupiliście całego kurczaka i teraz chcecie wykorzystać jego części, a nie piec w całości? Przeczytajcie nasz artykuł i nauczcie się go porcjować!
Kupno całego kurczaka jest tańsze niż osobnych jego części, a korpus możemy wykorzystać do przygotowania bulionu. Nic się nie zmarnuje!
Co jest potrzebne?
1. Cały świeży kurczak
2. Ostry nóż szefa kuchni
3. Deska do krojenia

1
Odciągnąć skrzydło od piersi i odkroić je, przecinając w poprzek stawu.
2
Odciągnąć nogę od tułowia i przeciąć skórę wzdłuż obrysu uda. Następnie odgiąć nogę i wykorzystać ciężar ciała kurczaka tak, aby kość wyskoczyła ze stawu. Odkroić nogę od korpusu. wraz z nogą odkrójmy też okrągły kawałek mięsa blisko kręgosłupa - to najsmaczniejszy kąsek! Ma on nieco ciemniejszy kolor niż reszta mięsa.
3
Powtórzyć z drugim skrzydłem i nogą.
4
Oddzielić kręgosłup od piersi, przecinając żebra.
5 Jak rozebrać kurczaka krok 5
Pomiędzy piersiami znajduje się grzebień. Aby go uwolnić należy go naciąć w kilku miejscach - na środku i po bokach, a następnie oddzielić od piersi wciskając pod niego kciuki i przesuwając wzdłuż kości i chrząstki. Oderwać od mięsa. Przeciąć wzdłuż miejsca, gdzie był grzebień, aby oddzielić piersi.
6 Jak rozebrać kurczaka krok 6
Usunąć mostek, odkrawając go wzdłuż mięsa na piersiach i odciągając jednocześnie na bok drugą ręką. Usunąć też skórę z piersi.
7
Aby oddzielić pałkę od uda przecinamy w poprzek zgięcia nogi, przez staw. Tak samo można przekroić skrzydła.
8 Jak rozebrać kurczaka krok 8
Pozostały korpus można wykorzystać na rosół. Jeśli nie zamierzamy go wykorzystać od razu - włóżmy go do zamrażalnika w szczelnym woreczku.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane