Jak czyścić kurki

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Allrecipes
Jak czyścić kurki
1 z 6
<
>

Opinie (0)

Komentarze (1)

Drukuj


Kurki to nie lada przysmak. Niestety, rosną na piaszczystym podłożu, więc trzeba je porządnie oczyścić zanim dodamy je do jajecznicy, sosu, czy zupy.

Narzędzia:
Aby dobrze oczyścić kurki będziemy potrzebować ostrego noża, pędzelka lub delikatnej szczotki oraz... cierpliwości!

1 Jak czyścić kurki krok 1
Im grzyby są świeższe - tym łatwiej je oczyścić i, oczywiście, lepiej smakują. Jeśli jednak nie zamierzamy ich zjeść od razu po zerwaniu lub zakupie, możemy je przechowywać przez 1-2 dni w lodówce w papierowej torebce.
Jak sprawdzić czy kurki są świeże?
Świeże kurki mają ciepły pomarańczowy kolor. Brzegi kapeluszy kurek niezbyt świeżych mają natomiast brzegi pociemniałe, czerwonawo-brązowe i miękkie.
2 Jak czyścić kurki krok 2
Na początku musimy pozbyć się resztek ziemi i końcówki nóżki grzyba, odcinając ją ostrym nożem. Następnie można nóżkę oskrobać aby pozbyć się innych nieczystości.
3 Jak czyścić kurki krok 3
Jeśli lato było wilgotne, kapelusze grzybów mogą mieć miękkie i nieładne brzegi - możemy je odkroić ostrym nożem albo nożyczkami.
4 Jak czyścić kurki krok 4
Teraz możemy pędzelkiem pousuwać piasek i drobne zabrudzenia spomiędzy blaszek grzyba. Czyścimy delikatnie, zmiatając wzdłuż blaszek i obracając kapelusz dookoła.
5 Jak czyścić kurki krok 5
Gotowe! Teraz możemy zajrzeć w nasze przepisy na kurki!
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

  • Komentarz: KRZYCH

    Proponuję zagotować kurki w wodzie z solą przez ok.5min. Nie stracą nic ze swojego smaku,a pozbędą się piasku.
    Wysłane: 06 paź 2015

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane