ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Drożdże

Autor artykułu: Nadia Hassani  |  Zdjęcie: Allrecipes
Drożdże
1 z 7
<
>

Opinie (1)  |  Komentarze (2)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Jak postępować z drożdżami? Jak je przechowywać? Używać świeżych, czy suszonych? W tym artykule znajdziecie odpowiedzi na te i wiele innych pytań.
Jeśli nigdy wcześniej nie mieliście do czynienia z drożdżami musicie zapamiętać jedną zasadę: drożdże są żywym organizmem, który rozwija się tylko w ciepłym, wilgotnym środowisku i aby zacząć "pracować" muszą mieć pożywkę.
Więcej informacji na ten temat poniżej!
Drożdże świeże, suszone i drożdże instant
Istnieją trzy rodzaje drożdży: świeże, suszone i drożdże suszone instant. Typowe opakowanie suszonych drożdży ma 7 g i mają one w przybliżeniu taką samą "moc fermentacyjną" co 21 g świeżych drożdży. Drożdże suszone instant można używać bez fazy wyrastania. Miesza się je po prostu z suchymi składnikami i dodaje do ciasta. Świeże drożdże i zwykłe drożdże suszone należy natomiast najpierw rozpuścić w ciepłym płynie (mleku lub wodzie - w zależności od przepisu) z odrobiną cukru.

Jak przeliczyć suche drożdże na świeże?
Drożdże instant są w Polsce wiele bardziej popularne niż zwykłe suszone drożdże (w końcu to oszczędność czasu!) dlatego posłużymy się przelicznikiem drożdży świeżych na drożdże instant. Zasada jest prosta:

1 kostka świeżych drożdży (42 g) = 2 torebki drożdży instant (14 g)
30 g świeżych drożdży = 1,5 torebki drożdży instant (10,5 g)
20 g świeżych drożdży = 1 torebka drożdży instant (7 g)
10 g świeżych drożdży = 1/2 torebki drożdży instant (3,5 g)
Jak sprawdzić czy drożdże są świeże?
Drożdże krok 4
Świeże drożdże mają kolor jasnobeżowy lub jasnożółty. Mają słodki, intensywny zapach. Są dość zbite, ale łatwo można je pokruszyć na kawałki.
Nieświeże drożdże będą mieć kolor brązowo-szary. Będą bardzo kruche i spękane. Ich zapach będzie na pewno nieprzyjemny.

Okres przydatności do spożycia świeżych drożdży jest dość krótki, dlatego zawsze dobrze jest go sprawdzić na opakowaniu!

Po otwarciu, drożdże należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce. Drożdże można też z powodzeniem zamrozić. Wtedy przed użyciem będzie je trzeba wyjąć wcześniej z lodówki aby rozmarzły.
Test świeżości
Bardzo łatwo można sprawdzić, czy nasze drożdże są świeże. Wystarczy wymieszać je z ciepłą wodą lub mlekiem (w ilości podanej w przepisie) i dodać łyżeczkę cukru. Jeśli w ciągu 10 minut drożdże zaczną się pienić - można ich śmiało użyć!
Ile drożdży na ile mąki?
Zasada jest prosta: 1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub pół kostki świeżych drożdży (20 g) na każde 500 g mąki.
Ciasto drożdżowe w 6 krokach
Ciasto drożdżowe można przygotować w prostych 6 krokach. Oczywiście, najlepiej jest trzymać się przepisu, ponieważ w zależności od rodzaju ciasta, ten proces może się nieco różnić.
Krok 1: przygotowujemy rozczyn
Kierując się proporcjami podanymi w przepisie, wymieszać w misce drożdże z połową łyżeczki cukru i ciepłą wodą (30-45°C). Woda nie może być zbyt gorąca, bo drożdże się zaparzą i nie będą fermentować. Następnie należy miskę odstawić na 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce i czekać, aż w się piana. Jeśli piana nie powstanie, oznacza to, że drożdże są nieświeże. Mieszankę należy wówczas wyrzucić i przygotować nową, ze świeżych drożdży.
Sól, masło, jajka...
Sól jest nieodłącznym elementem ciasta drożdżowego, dlatego w żadnym przypadku nie należy jej pomijać. Jeśli już unikamy soli - możemy zmniejszyć jej ilość.

W niektórych ciastach drożdżowych nie ma tłuszczu, np. w bagietkach, czy chlebie ciabatta. Przygotowuje się je z mąki, wody, drożdży i soli. Wtedy wszystkie te składniki mieszamy na raz.

Bogate ciasta drożdżowe, np. na brioszki czy słodkie bułeczki, zawierają masło, mleko i jajka. Te składniki dodaje się po wymieszaniu składników podstawowych: mąki, wody, drożdży i soli.
Krok 2: zagniatamy ciasto
Ciasto drożdżowe najlepiej wyrabiać w robocie kuchennym z końcówką w kształcie haka. Do pojemnika robota dodajemy podstawowe składniki (drożdże, mąkę, wodę) i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, możemy dodać masło, mleko i na koniec - jajka. Na sam koniec można też dodać orzechy lub bakalie.
Krok 3: wyrastanie
Drożdże krok 14
Przekładamy ciasto do naoliwionej miski i przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą (ale luźno). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dobrym miejscem jest okolica kaloryfera lub wyłączony, ciepły piekarnik.
Ciasto musi oddychać!
Aby rosnąć, ciasto drożdżowe potrzebuje tlenu. Dlatego nie wolno go zakrywać zbyt szczelnie!
Drożdże krok 15
Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4: formujemy ciasto
Drożdże krok 17
Wyjmujemy ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i zagniatamy przez chwilę, aby uciekło z niego powietrze i ciasto stało się bardziej elastyczne. Teraz formujemy je w pożądany kształt, np. zaplatamy w warkocz. Jeśli musimy ciasto podzielić - zróbmy to ostrym nożem, nie należy ciasta rozdzierać.
Krok 5: ciasto znowu rośnie
Drożdże krok 19
Uformowane ciasto przekładamy na papier do pieczenia lub na blachę wysmarowaną tłuszczem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na około 45 minut.
Test gotowości
Aby sprawdzić czy ciasto już odpowiednio wyrosło można przeprowadzić prosty test: należy zanurzyć palec wskazujący i środkowy w mące, a następnie przycisnąć nimi delikatnie ciasto. Palce powinny pozostawić odcisk. Jeśli ciasto wraca od razu do pierwotnego kształtu - ciasto musi jeszcze chwilę poleżeć.
Krok 6: pieczenie
Drożdże krok 21
Pod koniec drugiej fazy wyrastania, możemy już zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury określonej w przepisie. Przed upieczeniem dobrze jest posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem z dodatkiem zimnej wody. Dzięki temu gotowy wypiek będzie pięknie błyszczał. Po posmarowaniu jajkiem możemy je też posypać sezamem lub makiem.
Po upieczeniu
Babki i ciasta drożdżowe o podobnym kształcie powinny po upieczeniu postać w formie przez ok. 10 minut, np. na metalowej kratce. Małe ciastka trzeba wraz z całą blachą postawić na metalowej kratce, tak aby mogły stygnąć także od dołu.
Przechowywanie
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy zostało upieczone. Możemy je także zamrozić - zaraz po tym kiedy całkiem ostygnie. Zamrożone ciasto rozmrażamy w woru foliowym, w którym było zamrożone - aby nie obeschło. Kiedy rozmarznie, musimy je chwilę podpiec w takiej temperaturze, w jakiej było pieczone.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane