Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?

Autor artykułu: Nadia Hassani  |  Zdjęcie: Allrecipes
Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
1 z 6
<
>

Opinie (1)  |  Komentarze (5)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Ekstrakt z wanilii zastępuje cukier waniliowy i jest od niego zdrowszy, bo nie zawiera sztucznych konserwantów i dodatków chemicznych. Jest stuprocentowo naturalny! Można go z łatwością przygotować samodzielnie w domu, a wystarczą do tego tylko dwa składniki – laska wanilii i wódka. Odpowiednio przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu ekstrakt będzie służyć latami.

1 Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? krok 1
Laskę wanilii przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę przekroić w poprzek na pół.
2 Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? krok 2
Podgrzać 180 ml wódki. Do wysokiego słoika lub zakręcanej butelki włożyć laski wanilii i zalać wódką.
3 Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? krok 3
Butelkę lub słoik zakręcić i energicznie potrząsnąć. Delikatnie odkręcić nad zlewem, aby pozbyć się ciśnienia w butelce. Odstawić na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Potrząsać butelką raz dziennie. Za każdym razem odkręcić słoik, aby uwolnić ciśnienie.
4 Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? krok 4
Po tygodniu przecedzić ekstrakt przez sitko do czystego naczynia. Laski wanilii można wysuszyć i zachować do wykorzystania np. do waniliowego kremu lub budyniu.
5 Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? krok 5
Gotowy ekstrakt przelać do słoika lub butelki, zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?
  • Komentarz: annalubi

    Cześć jak bardzo mam podgrzać wódkę?
    Wysłane: 08 lis 2017
    • annalubi
    • średnio zaawansowany
    • Unspecified

    Komentarz: annakon

    Super ...Pozdrawiam z zapachem wanilii
    Wysłane: 11 sty 2017

    Komentarz: JaninaPachuła

    Wysłane: 09 gru 2015

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane