Przekąski na przyjęcia

Autor artykułu: Reader's Digest  |  Zdjęcie: Reader's Digest
Przekąski na przyjęcia
1 z 1
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Nie ma w tym nic złego, że gdy świętujemy albo zapraszamy przyjaciół, chcemy sobie odrobinę pofolgować i pozwolić na potrawy, które sprawią przyjemność naszemu podniebieniu. Jedzenie na przyjęciu powinno być wystawne, apetyczne i zdrowe, co jest możliwe pod warunkiem, że dokonamy odpowiedniego wyboru.
Na specjalne okazje
Gdy urządzamy eleganckie przyjęcie koktajlowe dla przyjaciół, wesele, urodziny, rocznicę czy sylwestra, jednym z warunków udanej imprezy jest obficie zastawiony stół. Niewielkie przekąski, które łatwo wziąć palcami, są jednym z bardziej popularnych sposobów serwowania potraw gościom. Do wyboru mamy wiele tartinek i innych drobnych przekąsek – jednocześnie wykwintnych i pożywnych. Przedstawiamy kilka propozycji na ciepłe, zimne oraz słodkie przekąski.

Zimne przekąski

  • Kwadraciki z chleba żytniego lub pumpernikla z marynowanym śledziem w dowolnym sosie.
  • Tosty crostini z hummusem, tepanadą lub guacamole, świeżymi ziołami albo z puree z fasoli lub tuńczykiem.
  • Pomidorki koktajlowe nadziewane serkiem ziołowym o niskiej zawartości tłuszczu lub kuskusem.
  • Chipsy z chlebka pitta albo paluszki chlebowe z dipem z pesto i serka lub greckiego jogurtu.
  • Bułeczki ziołowe przekrojone na pół, z tuńczykiem, łososiem albo grzybami oraz pastą serową, przybrane suszonymi pomidorami lub główkami szparagów.
  • Kwadraciki omletu
  • Plastry ogórka udekorowane dipem z wędzonej makreli
  • Małe kwadraciki z chleba focaccia z pieczoną czerwoną papryką, marynowanymi karczochami lub karmelizowanymi cebulkami i mozzarellą.
Gorące przekąski

Słodkie przekąski

  • Małe kromki drożdżowych bułeczek (brioszek) z plastrami brzoskwini lub nektarynki, posypane cukrem pudrem, grillowane lub upieczone na jasnozłoty kolor.
  • Tartaletki owocowe z ciasta filo
  • Truskawki, czereśnie i kawałki ananasa maczane w czekoladzie (użyj gorzkiej czekolady najlepszej jakości).
  • Małe ciasteczka migdałowe, takie jak amaretti.
  • Półmisek owoców suszonych, na przykład: mango, papaja, figi, daktyle i morele.
  • Cząstki jabłek z dipem z serka o niskiej zawartości tłuszczu osłodzonego syropem klonowym.
  • Pokrojony w słupki, mocno schłodzony arbuz lub melon (doskonałe na przyjęcie w upalne letnie dni).
Opublikowany przez:
Readers Digest Polska

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu