Przekąski na przyjęcia

Autor artykułu: Reader's Digest  |  Zdjęcie: Reader's Digest
Przekąski na przyjęcia
1 z 1
<
>

Opinie (0)

Komentarze (0)

Drukuj


Nie ma w tym nic złego, że gdy świętujemy albo zapraszamy przyjaciół, chcemy sobie odrobinę pofolgować i pozwolić na potrawy, które sprawią przyjemność naszemu podniebieniu. Jedzenie na przyjęciu powinno być wystawne, apetyczne i zdrowe, co jest możliwe pod warunkiem, że dokonamy odpowiedniego wyboru.
Na specjalne okazje
Gdy urządzamy eleganckie przyjęcie koktajlowe dla przyjaciół, wesele, urodziny, rocznicę czy sylwestra, jednym z warunków udanej imprezy jest obficie zastawiony stół. Niewielkie przekąski, które łatwo wziąć palcami, są jednym z bardziej popularnych sposobów serwowania potraw gościom. Do wyboru mamy wiele tartinek i innych drobnych przekąsek – jednocześnie wykwintnych i pożywnych. Przedstawiamy kilka propozycji na ciepłe, zimne oraz słodkie przekąski.

Zimne przekąski

  • Kwadraciki z chleba żytniego lub pumpernikla z marynowanym śledziem w dowolnym sosie.
  • Tosty crostini z hummusem, tepanadą lub guacamole, świeżymi ziołami albo z puree z fasoli lub tuńczykiem.
  • Pomidorki koktajlowe nadziewane serkiem ziołowym o niskiej zawartości tłuszczu lub kuskusem.
  • Chipsy z chlebka pitta albo paluszki chlebowe z dipem z pesto i serka lub greckiego jogurtu.
  • Bułeczki ziołowe przekrojone na pół, z tuńczykiem, łososiem albo grzybami oraz pastą serową, przybrane suszonymi pomidorami lub główkami szparagów.
  • Kwadraciki omletu
  • Plastry ogórka udekorowane dipem z wędzonej makreli
  • Małe kwadraciki z chleba focaccia z pieczoną czerwoną papryką, marynowanymi karczochami lub karmelizowanymi cebulkami i mozzarellą.
Gorące przekąski

Słodkie przekąski

  • Małe kromki drożdżowych bułeczek (brioszek) z plastrami brzoskwini lub nektarynki, posypane cukrem pudrem, grillowane lub upieczone na jasnozłoty kolor.
  • Tartaletki owocowe z ciasta filo
  • Truskawki, czereśnie i kawałki ananasa maczane w czekoladzie (użyj gorzkiej czekolady najlepszej jakości).
  • Małe ciasteczka migdałowe, takie jak amaretti.
  • Półmisek owoców suszonych, na przykład: mango, papaja, figi, daktyle i morele.
  • Cząstki jabłek z dipem z serka o niskiej zawartości tłuszczu osłodzonego syropem klonowym.
  • Pokrojony w słupki, mocno schłodzony arbuz lub melon (doskonałe na przyjęcie w upalne letnie dni).
Opublikowany przez:
Readers Digest Polska

Moje komentarze i oceny

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu





User's IP: 54.196.110.222