ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Jak zrobić smaczną zupę o niskiej zawartości tłuszczu?

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Allrecipes
Jak zrobić smaczną zupę o niskiej zawartości tłuszczu?
1 z 1
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Zdrowe zupy pełne warzyw to wspaniałe menu na lunch lub obiad, które zadowoli kubki smakowe i korzystnie wpłynie na smukłą sylwetkę. Przeczytajcie nasze rady jak podnieść walory smakowe zup jednocześnie obniżając zawartość tłuszczu.
Mało tłuszczu – dużo smaku!
Jeśli przyrządzając zupę trzeba najpierw podsmażyć warzywa takie jak cebula, seler czy marchewka – należy użyć tylko niewielkiej ilości oleju. Jeśli warzywa zaczną przywierać do dna patelni, najlepiej podlać je odrobiną wody, wina lub bulionu, aby zapobiec przypaleniu. Mięso najlepiej zrumienić na oddzielnej patelni, a następnie odlać nadmiar tłuszczu, a mięso dodatkowo odsączyć na papierowym ręczniku i dopiero wtedy dodać do garnka z zupą.

Miso – sfermentowana pasta z soi – dodaje słonego smaku do wywarów, szczególnie wegetariańskich. Jest zdrową alternatywą dla pełnej soli i glutaminianów wegety. Najlepiej dodać łyżkę pasty na litr wody albo do smaku.

Przyprawy - zanim znajdą się w zupie należy je prażyć przez minutę na średnim ogniu na suchej patelni - będą wtedy bardziej aromatyczne. Suszone zioła najlepiej dodać do zupy na początku gotowania, natomiast świeże tuż przed podaniem.

Jeśli w naszym przepisie na zupę występuje kwaśna śmietana lub kremówka, warto zamiast niej dodać ugotowanych, tłuczonych ziemniaków. Zagęszczą one zupę i sprawią, że będzie bardziej kremowa. Można również odlać 1/2 litra zupy i zmiksować ją na gładko (najlepiej za pomocą ręcznego blendera, albo miksując po trochu w blenderze, przytrzymując ściereczką przykrywkę aby nie oparzyć się parą). Zmiksowaną zupę trzeba następnie przelać z powrotem do garnka, wymieszać z resztą i dzięki temu zupa zostanie zagęszczona.

Jeśli jednak zależy nam na tym, aby zachować smak prawdziwej śmietany, wystarczy dodać jej kilka łyżek. Nawet jeśli według przepisu potrzeba 200 ml – zapewniamy, że niewielka ilość wystarczy, żeby aromat był ten sam!

Aby uzyskać kremową konsystencję ale bez dodatkowego tłuszczu, zamiast śmietany można dodać do zupy jogurt grecki lub odrobinę creme fraiche. Nie tylko wygląda smakowicie, ale i wzbogaca aromat nie dodając tłuszczu i kalorii.

W zupach z dodatkiem mięsa zamiast mielonej wołowiny można użyć mielonego mięsa z indyka lub z kurczaka, które jest zdecydowanie chudsze.

Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu