ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Pigwa

Autor artykułu: Nadia Hassani  |  Zdjęcie: Nadia Hassani
Pigwa
1 z 7
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (1)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Pigwa ma chropowatą, nierówną skórkę pokrytą meszkiem i twardy miąższ – być może dlatego jest kopciuszkiem w świecie owoców. Jej zalety trudno dostrzec na pierwszy rzut oka. Pomimo tego, że jest bliską krewną jabłek i gruszek, nie jest jadalna na surowo. Musi zostać odpowiednio przetworzona, aby dobrze smakowała.

Ze względu na dużą zawartość pektyn (czyli naturalnej substancji żelującej) pigwa jest doskonała do różnego rodzaju przetworów. Wychodzą z niej przepyszne dżemy i galaretki oraz popularna w Hiszpanii i Portugalii marmolada – dulce de membrillo. W wielu kuchniach świata pigwa jest stosowana jako dodatek do słodko-kwaśnych dań z mięsa lub drobiu. Ugotowana pigwa może wzbogacać smakowo ciasta, a jej kilka plasterków nada szarlotce wyjątkowy aromat i smak.
Sprawdźcie naszą kolekcję przepisów na pigwę.
Przygotowanie pigwy
Zbiory pigwy zazwyczaj przypadają na październik. Im dłużej pigwa dojrzewa na drzewie, tym lepiej. Dojrzała pigwa ma jasnożółty kolor.

Pigwa jest podatna na obicia, dlatego należy się z nią ostrożnie obchodzić. Może być przechowywana w chłodnym i przewiewnym miejscu przez kilka tygodni. Nie należy jej jednak trzymać w pobliżu innych owoców lub warzyw, gdyż może to wpłynąć na ich smak.

Surowa pigwa jest bardzo twarda, dlatego do jej krojenia potrzebny jest ostry nóż. Ponieważ jest bardzo kwaśna, dość szybko tępi noże. Na pewno po krojeniu pigwy będzie potrzebne ich ostrzenie.

Pigwa po obraniu szybko ciemnieje, dlatego należy ją obierać bezpośrednio przed gotowaniem. Warto również obrane już owoce zanurzyć w wodzie z dodatkiem cytryny.

Obieranie, oczyszczanie z pestek i gotowanie pigwy
1
Świeżo zerwane owoce pigwy mają skórkę pokrytą meszkiem. Pigwa dostępna w sklepach zazwyczaj jest tego meszku już pozbawiona. Przed obieraniem należy pigwę oczyścić pod bieżącą wodą, pocierając ją palcami lub miękką szczoteczką. Dzięki temu meszek zostanie usunięty, a skórka będzie czysta.
2 Pigwa krok 3
Pigwa ma nieregularny kształt, więc najprościej najpierw cały owoc obrać, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw z szerokim ostrzem. Zaczynamy od nasady owocu i ciągniemy ostrze prostym ruchem w dół.
Ze skórką czy bez
Skórka pigwy jest jadalna i są przepisy, w których nie trzeba jej obierać. Skórka ma jednak lekko gorzki posmak, co nie każdemu smakuje. Jeśli nigdy wcześniej nie przyrządzaliście pigwy, najlepiej spróbować niewielką porcję ze skórką, a drugą obraną i wtedy zdecydować która bardziej przypadnie Wam do gustu!
3 Pigwa krok 4
Podobnie jak sam owoc tak i gniazdo nasienne pigwy jest nieregularne i nie znajduje się w środku, tak jak np. w jabłku. Dlatego, aby wydrążyć pestki, należy najpierw przekroić owoc na pół.
4 Pigwa krok 5
Następnie połówki trzeba przekroić na ćwiartki. Za pomocą ząbkowanego noża wydrążyć gniazdo nasienne oraz komórki kamienne – zbitki miąższu, które występują także w twardych gruszkach. Należy dokładnie obejrzeć ćwiartki pigwy czy nie mają żadnych plamek, a jeśli tak – należy je usunąć.
5 Pigwa krok 6
Obrana pigwa szybko ciemnieje, więc aby temu zapobiec przed rozpoczęciem obierania należy przygotować miskę z wodą z dodatkiem cytryny. Na litr zimnej wody trzeba dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny albo łyżkę kwasku cytrynowego. Woda powinna przykrywać pigwę w całości.
6 Pigwa krok 7
Pigwę można gotować w lekko posłodzonej wodzie lub w białym winie, z dodatkiem różnych przypraw albo i samą. Korzystając z jakiegokolwiek przepisu, zawsze warto dodać duży kawałek skórki cytrynowej do gotowania, dzięki czemu pigwa nie będzie się odbarwiała. Płyn zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30-40 minut, aż pigwa nabierze różanego lub łososiowego koloru i z łatwością można ją będzie przekłuć nożem.
7 Pigwa krok 8
Czas gotowania zależy od rozmiaru kawałków owocu (ćwiartki lub plasterki), oraz czy pigwa będzie spożywana w takiej już postaci, czy też będzie dodatkiem do ciast lub innych potraw, w których będzie jeszcze gotowana. Pigwa nie rozpada się zbyt szybko, tak jak jabłka lub gruszki, jednak jeśli będzie jeszcze dodatkowo przetwarzana, nie powinna być zbyt miękka.
Pigwa w słoikach
Dzięki wysokiej zawartości kwasów, pigwa może być bezpiecznie wykorzystywana w przetworach. Więcej informacji znajdziecie w naszym artykule o przetworach.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu