Idealne muffiny

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Pepper
Idealne muffiny
1 z 1
<
>

Opinie (0)

Komentarze (0)

Drukuj


Muffiny to najprostsze wypieki. Przeczytajcie nasz artykuł i przygotujcie pyszne muffiny na szybkie śniadanie lub słodką przekąskę. Skorzystajcie z naszych rad, a muffiny za każdym razem wyjdą doskonale wilgotne i puszyste.

Sekrety udanych muffinów
1
Zasada numer jeden przy przygotowywaniu muffinów brzmi: nie mieszać ciasta zbyt długo! Jeśli będziesz za długo mieszać składniki, muffiny wyjdą ciężkie i gęste, a właśnie takiego rezultatu nie chcemy osiągnąć. Kluczem do sukcesu jest mieszanie mokrych i suchych składników tylko tyle, aby te suche się zawilgotniły. Prawdziwe muffinowe ciasto powinno mieć grudki, więc się nie przejmuj jeśli jest ich w nim pełno.
2
Jeśli się zastanawiasz jaki przepis wybrać, warto pamiętać, że jeśli będzie w nim mniej masła i cukru, muffiny będą bardziej przypominać pieczywo. Natomiast z przepisu z większą ilością masła i cukru wyjdą muffiny bardziej przypominające ciasto.
3
Zanim przystąpisz do działania, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Suche składniki należy wymieszać oddzielnie. Mokre składniki ubić trzepaczką, a następnie za pomocą szpatułki albo drewnianej łyżki delikatnie wymieszać jedne składniki z drugimi, ale tylko tyle, aby całość jedynie zawilgotnić. No i oczywiście, grudki mają być!
4
Teraz – po delikatnym połączeniu mokrych i suchych składników – można wmieszać różne dodatki: owoce, orzechy, posiekaną czekoladę itp. Następnie należy delikatnie wymieszać całość i gotowe. Czy ciasto jest wciąż gęste i z grudkami? O to właśnie chodzi!
5
Niektórzy twierdzą, że czubki muffinów są najlepsze. Żeby takie się udały, napełnij foremki do muffinów do maksimum.
6
Nawet jeśli używasz papilotek, pamiętaj o natłuszczeniu górnej części foremki, dzięki czemu będzie je łatwiej wyjmować.
7
Do pieczenia najlepsza jest środkowa półka w piekarniku, bo zapewnia równomierne wyrastanie.
8
Najlepsze są oczywiście świeżo upieczone muffiny, ale można je też mrozić, dzięki czemu będą w zasięgu kiedy tylko najdzie cię ochota! Wystarczy zawinąć ostudzone muffiny w folię spożywczą i przechowywać w zamrażarce do dwóch miesięcy. Rozmraża się je w tej samej folii, w temperaturze pokojowej i gotowe!
9
Bądź kreatywny! Klasyka rodzaju, czyli muffin jagodowy, jest zawsze mile widziany, warto jednak poznać inne słodkie czy słone smaki tych smacznych wypieków. Sprawdźcie nasze przepisy na muffiny, a tutaj kilka ciekawszych przykładów:
Czekoladowe muffiny z cukinią
Muffiny kawowe
Muffiny z błękitnym serem i z brandy
Muffiny z boczkiem i serem
Muffiny - pająki
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane