ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Idealne muffiny

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Pepper
Idealne muffiny
1 z 1
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Muffiny to najprostsze wypieki. Przeczytajcie nasz artykuł i przygotujcie pyszne muffiny na szybkie śniadanie lub słodką przekąskę. Skorzystajcie z naszych rad, a muffiny za każdym razem wyjdą doskonale wilgotne i puszyste.

Sekrety udanych muffinów
1
Zasada numer jeden przy przygotowywaniu muffinów brzmi: nie mieszać ciasta zbyt długo! Jeśli będziesz za długo mieszać składniki, muffiny wyjdą ciężkie i gęste, a właśnie takiego rezultatu nie chcemy osiągnąć. Kluczem do sukcesu jest mieszanie mokrych i suchych składników tylko tyle, aby te suche się zawilgotniły. Prawdziwe muffinowe ciasto powinno mieć grudki, więc się nie przejmuj jeśli jest ich w nim pełno.
2
Jeśli się zastanawiasz jaki przepis wybrać, warto pamiętać, że jeśli będzie w nim mniej masła i cukru, muffiny będą bardziej przypominać pieczywo. Natomiast z przepisu z większą ilością masła i cukru wyjdą muffiny bardziej przypominające ciasto.
3
Zanim przystąpisz do działania, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Suche składniki należy wymieszać oddzielnie. Mokre składniki ubić trzepaczką, a następnie za pomocą szpatułki albo drewnianej łyżki delikatnie wymieszać jedne składniki z drugimi, ale tylko tyle, aby całość jedynie zawilgotnić. No i oczywiście, grudki mają być!
4
Teraz – po delikatnym połączeniu mokrych i suchych składników – można wmieszać różne dodatki: owoce, orzechy, posiekaną czekoladę itp. Następnie należy delikatnie wymieszać całość i gotowe. Czy ciasto jest wciąż gęste i z grudkami? O to właśnie chodzi!
5
Niektórzy twierdzą, że czubki muffinów są najlepsze. Żeby takie się udały, napełnij foremki do muffinów do maksimum.
6
Nawet jeśli używasz papilotek, pamiętaj o natłuszczeniu górnej części foremki, dzięki czemu będzie je łatwiej wyjmować.
7
Do pieczenia najlepsza jest środkowa półka w piekarniku, bo zapewnia równomierne wyrastanie.
8
Najlepsze są oczywiście świeżo upieczone muffiny, ale można je też mrozić, dzięki czemu będą w zasięgu kiedy tylko najdzie cię ochota! Wystarczy zawinąć ostudzone muffiny w folię spożywczą i przechowywać w zamrażarce do dwóch miesięcy. Rozmraża się je w tej samej folii, w temperaturze pokojowej i gotowe!
9
Bądź kreatywny! Klasyka rodzaju, czyli muffin jagodowy, jest zawsze mile widziany, warto jednak poznać inne słodkie czy słone smaki tych smacznych wypieków. Sprawdźcie nasze przepisy na muffiny, a tutaj kilka ciekawszych przykładów:
Czekoladowe muffiny z cukinią
Muffiny kawowe
Muffiny z błękitnym serem i z brandy
Muffiny z boczkiem i serem
Muffiny - pająki
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane