ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Obieranie i siekanie czosnku

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: ~*ArmyWifeyDebbie*~
Obieranie i siekanie czosnku
1 z 1
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Czosnek to podstawa wielu dań, smakuje wyśmienicie i jest bardzo zdrowy. Oto sposób jak najszybciej i najprościej sprawić, aby trafił do garnka!



1
Aby obrać ząbek należy oddzielić go od główki i umieścić na desce do krojenia warzyw. Płaską stroną ostrza noża przycisnąć ząbek do deski tak, jakbyśmy chcieli go rozgnieść. Łupinka powinna się poluzować i z łatwością dać się obrać. Jeśli nie, należy przycisnąć ząbek ponownie, ale niezbyt mocno, aby zachował swój kształt. Następnie należy ząbek czosnku obrać i obciąć stwardniałą końcówkę.
2
Kiedy czosnek jest już pozbawiony łupinki, należy go położyć na desce do krojenia płaską stroną i pokroić w plasterki. Można go już wtedy użyć do danej potrawy, chyba, że potrzebujemy go drobniej posiekać.
3
Aby drobno posiekać czosnek, najlepiej mocno chwycić ząbek w palcach, następnie ustawić nóż ostrzem w dół, po drugiej stronie ząbka czosnku. Nóż trzymać stabilnie i prostopadle do deseczki, z dala od palców. Kciuk także trzymać z dala od ostrza. Szybkimi ruchami ręki podnosić rączkę noża w górę i dół, siekając w ten sposób ząbek.

Należy powtarzać tę czynność siekając różne części ząbka do momentu, aż osiągniemy pożądaną wielkość kawałków czosnku. Powinniśmy się starać siekać na równe kawałeczki, co zapewni nam równomierne gotowanie lub smażenie w trakcie przyrządzania potrawy.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu