Przeliczniki kuchenne

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Allrecipes
Przeliczniki kuchenne
1 z 1
<
>

Opinie (6)  |  Komentarze (8)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Wyślij przepis e-mailem

Drukuj


Nie wiesz ile gram mąki mieści się w szklance? Nie masz wagi kuchennej, a chcesz upiec placek? Spokojnie, tutaj znajdziesz tabelki z przelicznikami najważniejszych produktów kulinarnych!

Odmierzaj z uwagą
W większości przypadków i dla większości kucharzy kilka dodatkowych gramów danego składnika nie zrobi większej różnicy. Kiedy jednak będziemy chcieli ugotować większą ilość dania lub ciasta, niż podaje przepis i trzeba będzie zwiększyć ilość składników, będziemy musieli przeliczać bardziej precyzyjnie. Niewłaściwe przeliczenie składników może zaburzyć proporcje i danie lub ciasto może nam się nie udać. Jest to szczególnie ważne podczas pieczenia. Poniżej podajemy tabelki konwersji miar i wag dla najbardziej popularnych składników.


Płyny

Przeliczanie mililitrów na szklanki jest dość proste
(UWAGA: zakładamy że 1 szklanka ma 250 ml!):

Mililitry Szklanki
250 ml 1 szkl.
180 ml 3/4 szkl.
150 ml 2/3 szkl.
120 ml 1/2 szkl.
75 ml 1/3 szkl.
60 ml 1/4 szkl.
30 ml 1/8 szkl.
15 ml 1 łyżka
Łyżki małe, większe i największe

Zastanawia Cię jaka jest różnica pomiędzy łyżeczką deserową, zwykłą łyżką do zupy i łyżeczką do herbaty? Ile która mieści mililitrów? I jak to przeliczyć? Oto nasze przeliczniki:

Po pierwsze:
1 łyżeczka deserowa = 2 łyżeczki
3 łyżeczki = 1 łyżka

1 łyżeczka 5 ml
2 łyżeczki 10 ml
1 łyżka 15 ml
2 łyżki 30 ml
3 łyżki 45 ml
4 łyżki 60 ml
5 łyżek 75 ml
6 łyżek 90 ml
7 łyżek 105 ml


Łyżek można też użyć, aby w prosty sposób przeliczyć mokre i suche składniki na szklanki (i odwrotnie):

Pamiętajmy, że zakładamy, że szklanka ma 250 ml

Łyżki na szklanki
1 łyżka 1/16 szklanki
2 łyżki 1/8 szklanki
4 łyżki 1/4 szklanki
5 łyżek 1/3 szklanki
8 łyżek 1/2 szklanki
10 łyżek 2/3 szklanki
12 łyżek 3/4 szklanki
16 łyżek 1 szklanka
Najpopularniejsze składniki

Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych składników, które w różnych przepisach występują w gramach, mililitrach, lub w szklankach i łyżkach:

Mąka pszenna i cukier puder
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 15 g
1/4 szkl. 30 g
1/3 szkl. 40 g
1/2 szkl. 65 g
2/3 szkl. 85 g
3/4 szkl. 95 g
1 szkl. 125 g


Płatki owsiane
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 10 g
1/4 szkl. 20 g
1/3 szkl. 30 g
1/2 szkl. 45 g
3/4 szkl. 60 g
1 szkl. 85 g


Cukier kryształ
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 25 g
1/4 szkl. 50 g
1/3 szkl. 70 g
1/2 szkl. 100 g
2/3 szkl. 135 g
3/4 szkl. 150 g
1 szkl. 200 g


Brązowy cukier (demerara)
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 25 g
1/4 szkl. 55 g
1/3 szkl. 75 g
1/2 szkl. 110 g
2/3 szkl. 150 g
3/4 szkl. 170 g
1 szkl. 220 g


Miód i gęste syropy
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 45 g
1/4 szkl. 85 g
1/3 szkl. 110 g
1/2 szkl. 170 g
2/3 szkl. 225 g
3/4 szkl. 250 g
1 szkl. 340 g


Masło i margaryna
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 25 g
1/4 szkl. 60 g
1/3 szkl. 75 g
1/2 szkl. 110 g
2/3 szkl. 150 g
3/4 szkl. 180 g
1 szkl. 225 g
Szybka ściągawka

Poniżej prezentujemy przeliczniki innych popularnych składników:

1 szklanka groszków czekoladowych = 150 g
1 szklanka kakao = 125 g
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich = 125 g
1 szklanka połówek orzechów włoskich = 100 g
1 szklanka wiórków kokosowych = 75 g
1 łyżka proszku do pieczenia = 15 g
1 łyżka soli = 18 g
1 szklanka startego sera żółtego typu cheddar = 120g
1 szklanka startego parmezanu = 80 g
1 szklanka bułki tartej = 120 g
1 szklanka kaszki kuskus = 175 g
1 szklanka soczewicy = 190 g
1 szklanka rodzynek = 170 g
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?
Historia

Moje ostatnio przeglądane przepisy

Moje ostatnie wyszukiwania


Przepisy do artykułu