Liczba wyświetleń:
Zaktualizowano:

Jak przyrządzić buraki?

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Tina
Jak przyrządzić buraki?
1 z 8
<
>

Opinie (1)  |  Komentarze (3)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Zastanawiacie się jak przyrządzić buraki? Ugotowane w najprostszy sposób są słodkie i pyszne – w niczym nie przypominają buraków konserwowych, które są nieco cierpkie w smaku. Przeczytajcie nasze rady jak dobrze wybrać i przyrządzić buraki.

Jak przyrządzić buraki? krok 1
Wybieranie buraków
Szukajcie buraków jędrnych, które nie są pomarszczone i miękkie oraz takich, które mają nienaruszoną skórkę. Buraki wraz z liśćmi są doskonałe na zupę. Boćwina może również fantastycznie zastępować szpinak w całej gamie przepisów.

Przechowywanie buraków
Tak, jak w przypadku większości świeżych warzyw, buraki najlepiej wykorzystać zaraz po przyniesieniu do domu. Niemniej jednak świeże buraki z powodzeniem mogą być przechowywane w lodówce przez tydzień. Należy wtedy odciąć liście na długości około 2 cm od bulwy.

Jak przyrządzić buraki? krok 3
Przygotowywanie buraków
W tym artykule przedstawiamy podstawowe techniki przyrządzania buraków. W naszej kolekcji przepisów na buraki każdy na pewno znajdzie swoje ulubione danie z nimi w roli głównej.

Uwaga!
Buraki mogą pozostawić dość intensywne plamy, dlatego przygotowując je warto ubrać rękawiczki, aby nasze palce nie pozostały czerwone.
Jak przyrządzić buraki? krok 4
Na surowo
Surowe buraki są doskonałym składnikiem sałatek. Wystarczy je obrać, odkroić końcówki, a następnie pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce i dodać do ulubionej sałatki. Można z nich również zrobić pełen witamin sok, przepuszczając je przez sokowirówkę.

Jak przyrządzić buraki? krok 5
Gotowane

Metoda prosta i szybka. Szczególnie przydatna, kiedy buraki są nam potrzebne do zupy lub puree.

Gotowanie buraków:

1. Umyć buraki i odkroić końcówki, ale ich nie obierać. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą aby je przykrywała + 2 cm ponad poziom buraków.
2. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 30-40 minut, aż zmiękną (czas gotowania zależy od wielkości buraków).
3. Odcedzić i przestudzić, aż z łatwością będzie je można wziąć do ręki. Następnie obrać i pokroić na plasterki albo w kliny. Podawać natychmiast, lub przechowywać w lodówce do momentu wykorzystania.

Szybkie gotowanie

Buraki można też obrać i pokroić przed gotowaniem (pamiętajcie o rękawiczkach!). Gwarantuje to, że ugotują się równomiernie i zdecydowanie szybciej.

1. Umyć i obrać buraki. Pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Zalać wodą aby je przykrywała + 2 cm ponad poziom buraków.
2. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 minut, aż buraczki będzie można z łatwością przekłuć widelcem. Odcedzić.
Jak przyrządzić buraki? krok 6
Pieczone
Pieczenie staje się coraz popularniejszą metodą przygotowania buraków. To wspaniały sposób na przekonanie tych, którzy myślą, że buraków nie lubią. Pieczenie nie wymaga wielu przygotowań, a gotowe buraki można jeść od razu lub przestudzić i wykorzystać do sałatek.

Pieczenie buraków:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, co nam później zaoszczędzi zmywania.
2. Odkroić końcówki buraków, ale ich nie obierać. Ułożyć w przygotowanym naczyniu, skropić odrobiną oliwy z oliwek (około 2 łyżeczki na 500 g buraków). Oprószyć solą i pieprzem do smaku i wymieszać, aby równomiernie się pokryły.
3. Wstawić do piekarnika i piec przez 40-45 minut, aż będą miękkie. Sprawdzić czy nóż wchodzi gładko w środek.
4. Można je podać od razu, lekko przestudzone i pokrojone w kliny. Skórka powinna się bardzo łatwo obierać. Upieczone buraki, gdy już ostygną, można przechowywać w lodówce.

Pieczone w folii

Kolejną prostą metodą jest pieczenie buraczków w folii. Minimum przygotowań, a efekt przepyszny!

Pieczenie w folii:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
2. Umyć buraki i odkroić końcówki, ale ich nie obierać.
3. Przygotować kawałki folii aluminiowej na tyle duże, aby można było zawinąć całe warzywa. Folię lekko natłuścić masłem lub olejem i zawijać buraki. Piec przez 45-60 minut, aż będą miękkie. Sprawdzić czy nóż wchodzi w środek gładko.
4. Upieczone buraki odwinąć z folii (uwaga na gorącą parę!) i przestudzić. Pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki i podawać. Jeśli nie zjemy ich od razu, najlepiej przechowywać w lodówce.

Jak przyrządzić buraki? krok 8
Do czego wykorzystać buraki?

Sałatki
Ugotowane buraczki mogą być wyśmienitym dodatkiem do zielonej sałaty, ale prawdziwie błyszczą kiedy zajmują centralne miejsce na talerzu. Koniecznie spróbujcie sałatkę z pieczonych buraków (na ciepło lub na zimno) z którymś z tych pysznych dodatków: posiekane jabłka, ser feta, ser kozi, prażone orzechy lub cząstki pomarańczy. Wystarczy skropić oliwą lub octem balsamicznym i sałatka gotowa!

Tutaj znajdziecie więcej inspiracji:
Buraczki po polsku
Lubimy jeść buraczki na ciepło lub zaprawiać je w słoiki. Oto typowo polskie sposoby podania buraczków:
Zupy
Gwiazdami wśród buraczanych zup są barszcz i chłodnik litewski. To proste zupy, które każdy powinien umieć ugotować!
Ciasta
Tym, którzy eksperymentują w kuchni, polecamy przemycić buraki w ciastach czekoladowych, plackach i innych przekąskach. Dodatek ten sprawia, że ciasta są pysznie wilgotne i zyskują na wartości odżywczej, a inne przekąski są naturalnie słodkie. Co więcej, dzieci nigdy się nie domyślą tego sekretnego składnika.
Jak przyrządzić buraki? krok 9
Przepisy na buraki

Więcej przepisów i pomysłów jak przygotować te pyszne warzywa znajdziecie w naszym zbiorze przepisów na buraki.
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?
  • Komentarz: Halina

    Bardzo dobre przepisy:-:-
    Wysłane: 07 gru 2015
    smaczna strona polecam
    Wysłane: 23 gru 2014 Łatwy

    Komentarz: czerem

    dodam tylko ze jesli przez sokowirowke to dobrze jest odstawic przed spozyciem gotowy sok na 2h .. wtedy sok nie bedzie cierpki w smaku !!
    Wysłane: 16 mar 2013
    • czerem
    • średnio zaawansowany
    • Stany Zjednoczone

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu