Zaloguj się Zarejestruj się

Jak przyrządzić buraki?

Autor artykułu: Allrecipes  |  Zdjęcie: Tina
Jak przyrządzić buraki?
1 z 8
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (2)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Wyślij przepis e-mailem

Drukuj


Zastanawiacie się jak przyrządzić buraki? Ugotowane w najprostszy sposób są słodkie i pyszne – w niczym nie przypominają buraków konserwowych, które są nieco cierpkie w smaku. Przeczytajcie nasze rady jak dobrze wybrać i przyrządzić buraki.

Jak przyrządzić buraki? krok 1
Wybieranie buraków
Szukajcie buraków jędrnych, które nie są pomarszczone i miękkie oraz takich, które mają nienaruszoną skórkę. Buraki wraz z liśćmi są doskonałe na zupę. Boćwina może również fantastycznie zastępować szpinak w całej gamie przepisów.

Przechowywanie buraków
Tak, jak w przypadku większości świeżych warzyw, buraki najlepiej wykorzystać zaraz po przyniesieniu do domu. Niemniej jednak świeże buraki z powodzeniem mogą być przechowywane w lodówce przez tydzień. Należy wtedy odciąć liście na długości około 2 cm od bulwy.

Jak przyrządzić buraki? krok 3
Przygotowywanie buraków
W tym artykule przedstawiamy podstawowe techniki przyrządzania buraków. W naszej kolekcji przepisów na buraki każdy na pewno znajdzie swoje ulubione danie z nimi w roli głównej.

Uwaga!
Buraki mogą pozostawić dość intensywne plamy, dlatego przygotowując je warto ubrać rękawiczki, aby nasze palce nie pozostały czerwone.
Jak przyrządzić buraki? krok 4
Na surowo
Surowe buraki są doskonałym składnikiem sałatek. Wystarczy je obrać, odkroić końcówki, a następnie pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce i dodać do ulubionej sałatki. Można z nich również zrobić pełen witamin sok, przepuszczając je przez sokowirówkę.

Jak przyrządzić buraki? krok 5
Gotowane

Metoda prosta i szybka. Szczególnie przydatna, kiedy buraki są nam potrzebne do zupy lub puree.

Gotowanie buraków:

1. Umyć buraki i odkroić końcówki, ale ich nie obierać. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą aby je przykrywała + 2 cm ponad poziom buraków.
2. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 30-40 minut, aż zmiękną (czas gotowania zależy od wielkości buraków).
3. Odcedzić i przestudzić, aż z łatwością będzie je można wziąć do ręki. Następnie obrać i pokroić na plasterki albo w kliny. Podawać natychmiast, lub przechowywać w lodówce do momentu wykorzystania.

Szybkie gotowanie

Buraki można też obrać i pokroić przed gotowaniem (pamiętajcie o rękawiczkach!). Gwarantuje to, że ugotują się równomiernie i zdecydowanie szybciej.

1. Umyć i obrać buraki. Pokroić w plasterki i włożyć do garnka. Zalać wodą aby je przykrywała + 2 cm ponad poziom buraków.
2. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 minut, aż buraczki będzie można z łatwością przekłuć widelcem. Odcedzić.
Jak przyrządzić buraki? krok 6
Pieczone
Pieczenie staje się coraz popularniejszą metodą przygotowania buraków. To wspaniały sposób na przekonanie tych, którzy myślą, że buraków nie lubią. Pieczenie nie wymaga wielu przygotowań, a gotowe buraki można jeść od razu lub przestudzić i wykorzystać do sałatek.

Pieczenie buraków:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, co nam później zaoszczędzi zmywania.
2. Odkroić końcówki buraków, ale ich nie obierać. Ułożyć w przygotowanym naczyniu, skropić odrobiną oliwy z oliwek (około 2 łyżeczki na 500 g buraków). Oprószyć solą i pieprzem do smaku i wymieszać, aby równomiernie się pokryły.
3. Wstawić do piekarnika i piec przez 40-45 minut, aż będą miękkie. Sprawdzić czy nóż wchodzi gładko w środek.
4. Można je podać od razu, lekko przestudzone i pokrojone w kliny. Skórka powinna się bardzo łatwo obierać. Upieczone buraki, gdy już ostygną, można przechowywać w lodówce.

Pieczone w folii

Kolejną prostą metodą jest pieczenie buraczków w folii. Minimum przygotowań, a efekt przepyszny!

Pieczenie w folii:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
2. Umyć buraki i odkroić końcówki, ale ich nie obierać.
3. Przygotować kawałki folii aluminiowej na tyle duże, aby można było zawinąć całe warzywa. Folię lekko natłuścić masłem lub olejem i zawijać buraki. Piec przez 45-60 minut, aż będą miękkie. Sprawdzić czy nóż wchodzi w środek gładko.
4. Upieczone buraki odwinąć z folii (uwaga na gorącą parę!) i przestudzić. Pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki i podawać. Jeśli nie zjemy ich od razu, najlepiej przechowywać w lodówce.

Jak przyrządzić buraki? krok 8
Do czego wykorzystać buraki?

Sałatki
Ugotowane buraczki mogą być wyśmienitym dodatkiem do zielonej sałaty, ale prawdziwie błyszczą kiedy zajmują centralne miejsce na talerzu. Koniecznie spróbujcie sałatkę z pieczonych buraków (na ciepło lub na zimno) z którymś z tych pysznych dodatków: posiekane jabłka, ser feta, ser kozi, prażone orzechy lub cząstki pomarańczy. Wystarczy skropić oliwą lub octem balsamicznym i sałatka gotowa!

Tutaj znajdziecie więcej inspiracji:
Buraczki po polsku
Lubimy jeść buraczki na ciepło lub zaprawiać je w słoiki. Oto typowo polskie sposoby podania buraczków:
Zupy
Gwiazdami wśród buraczanych zup są barszcz i chłodnik litewski. To proste zupy, które każdy powinien umieć ugotować!
Ciasta
Tym, którzy eksperymentują w kuchni, polecamy przemycić buraki w ciastach czekoladowych, plackach i innych przekąskach. Dodatek ten sprawia, że ciasta są pysznie wilgotne i zyskują na wartości odżywczej, a inne przekąski są naturalnie słodkie. Co więcej, dzieci nigdy się nie domyślą tego sekretnego składnika.
Jak przyrządzić buraki? krok 9
Przepisy na buraki

Więcej przepisów i pomysłów jak przygotować te pyszne warzywa znajdziecie w naszym zbiorze przepisów na buraki.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Moje ostatnio przeglądane przepisy


Moje ostatnie wyszukiwania


Przepisy do artykułu