ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Ruskie pierogi

Autor artykułu: Allrecipes   

Opinie (0)  |  Komentarze (3)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


W tych pysznych pierogach do tradycyjnego farszu z sera, cebuli i ziemniaków dodane są podsmażone pieczarki. Ciasto jest miękkie i można je bardzo cienko rozwałkować. Doskonale się też klei. Tak naprawdę sklejanie pierogów to kwestia wprawy, ale to nic trudnego!

Zobacz oryginalny przepis na Ruskie pierogi z pieczarkami wraz z listą niezbędnych składników.

1
Przygotować farsz: zmielić ser i ziemniaki przez maszynkę.
2
Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki wytrzeć wilgotną szmatką i drobno pokroić. Podsmażyć razem na oleju. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 15 min.
3
Wymieszać wszystkie składniki na farsz. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
4
Przygotować ciasto: na stolnicy zrobić kopczyk z mąki, zrobić w niej zagłębienie na pozostałe składniki. Wbić jajka, dodać masło, wlać część wody i zacząć wyrabiać. Stopniowo dodawać wodę. Jeśli ciasto będzie się kleić do stolnicy, podsypać mąką. Ma być miękkie i gładkie.
5
Odkroić 1/4 ciasta i rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy posypanej mąką.
6
Wykrawać szklanką kółka. Resztki ciasta zebrać, uformować kulę i ponownie rozwałkować tak, aby zużyć całe ciasto.
7
Nakładać łyżeczką farsz na środek kółek i sklejać je wzdłuż brzegów. Pierogi odkładać na ściereczkę i przykrywać drugą ściereczką aby nie obeschły.
8
W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody. Do wrzątku wrzucać partiami pierogi (aby w garnku nie było za tłoczno). Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
9
Kiedy wypłyną na powierzchnię poczekać jeszcze krótką chwilkę i wyjmować łyżką cedzakową na durszlak.
10
Gorące pierogi polewać stopionym masłem i przysmażoną cebulką - dzięki temu się nie sklejają.
11 Ruskie pierogi krok 11
Wypróbujcie nasze pozostałe przepisy na pierogi, a na pewno znajdziecie swój ulubiony farsz!

Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane