Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio

Autor artykułu: Allrecipes   
Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio
1 z 1
<
>

Opinie (1)  |  Komentarze (3)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Zaplanuj dobrze Świąteczne potrawy, a w szczególności Wigilię tak, aby się nie przejeść, nie wydać za dużo, ale żeby wszystko było przepyszne i pięknie podane!

Dzięki naszym poradom Twoim gościom będzie ciekła ślinka na widok Twoich dań, a świnka skarbonka ocaleje!

Najważniejsze wskazówki:

Przygotuj wszystko samodzielnie

Kupując gotowe dania może oszczędzasz na czasie, ale na pewno nie na pieniądzach. Poza tym własnoręczne ulepione pierogi smakują najlepiej. A dla dzieci wielką frajdą będzie dekorowanie pierniczków i ciastek!
Szukaj promocji

Nie daj się wciągnąć w szał zakupów. Wybieraj produkty rozsądnie, porównując ceny. Jeśli wcześniej przygotujesz listę z zakupami i wybierzesz się do supermarketu kilka dni wcześniej, będziesz mógł w spokoju wybrać najlepszą ofertę.
Na przyjęcia przygotuj poncz lub grzane wino

W zimne dni Twoi goście na pewno z przyjemnością docenią pachnące przyprawami korzennymi grzane wino, a Ty nie będziesz musiał kupować wina z najwyższych półek – odrobina cynamonu i goździków wzbogaci smak każdego wina. Poncz to też dobry pomysł, bo dzięki niemu zużyjesz mniej alkoholu, a zaprezentujesz coś ciekawego. Dla dzieci wybierz poncz bezalkoholowy, a dodatkowo zadbasz o ich zdrowie, unikając słodzonych napojów gazowanych.
Wykorzystaj zapasy

Czy Twoje szafki kuchenne, albo spiżarnia obfitują w przetwory i konserwy, które czekają na swój moment? Może właśnie teraz powinieneś po nie sięgnąć! Do tortów i świątecznych ciast użyj pasteryzowanych owoców, a warzywa z puszek dodaj do sałatek. Planując świąteczne potrawy wyjmij wszystko z szafek i dobrze przemyśl menu tak, aby wykorzystać jak najwięcej z tych produktów, które już masz w domu.
Najważniejsza jest dobra prezentacja

Jeśli przyłożysz się do pięknego udekorowania swoich potraw, będą wyglądać o wiele bardziej smakowicie. Nie trzeba od razu być artystą: wystarczy nieco zielonej pietruszki, śmietany lub majonezu, a na ciasteczkach odrobina czekolady i posypka z cukru pudru.
Przekąski:
- W supermarketach można kupić na wagę trimming z łososia, czyli skrawki, które są bardzo tanie w porównaniu do pakowanego łososia. Jeśli zmiksujesz je na pastę z wędzonego łososia, nikt nie zauważy, że wcześniej miały nieco dziwne kształty.
- Jajka nie są zarezerwowane tylko na Wielkanoc! Znamy mnóstwo sposobów na faszerowane jajka, które nie tylko pięknie się prezentują, ale też zawierają cenne witaminy i mikroelementy.
- Świąteczne sałatki to smaczne, zdrowe i kolorowe przekąski. Jeśli szukasz przepisu na sałatkę z niedrogimi składnikami, proponujemy sałatkę ziemniaczaną, sałatkę z kurczakiem, czy sałatkę z makaronem.
- Śledzie mogą być pięknie podane na wiele sposobów, jako ciepła lub zimna przystawka. Najlepiej kupić w sklepie rybnym płaty śledziowe i samemu przygotować smakowite śledzie w jogurcie lub sałatkę śledziową.

Wigilia:

- Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Karpia można po prostu opanierować i usmażyć, a jeśli kupiliśmy wcześniej filety z dowolnej białej ryby, możemy ją zapiec pod pierzynką z prostego sosu, albo w warzywach, a tak przygotowaną „rybę po grecku” na drugi dzień możemy podać na zimno jako wspaniałą przystawkę do obiadu.
- Najsmaczniejszą i najtańszą potrawą wigilijną są chyba pierogi. Wcale nie tak trudno je zrobić samemu, przy okazji zatrudniając do pomocy całą rodzinę i czując magię Świąt podczas wspólnych przygotowań. Każdy znajdzie dla siebie ulubioną wersję, czy będą to pierogi z serem, czy pierogi z kapustą.
- Jeśli chcesz ambitnie podać tradycyjne 12 potraw, zalicz do nich proste i niedrogie dania, jak: barszcz czerwony, groch ze skwarkami, czy nawet kompot! Przecież nie chcesz przygotować 12 dań głównych, więc każdy smakołyk obecny na stole będzie się liczył!
- Na koniec podaj samodzielnie upieczone ciasta i ciasteczka. Pierniczki i maślane, kruche ciasteczka wcale nie są trudne i nie są drogie. A jeśli je ładnie udekorujesz roztopioną czekoladą i cukrem pudrem, mogą robić piorunujące wrażenie. Wystarczy w kawałku papieru wyciąć otwór w kształcie gwiazdki, przyłożyć ten szablon do ciastka i posypać przez sitko cukrem pudrem – i już mamy gotowy śliczny wzorek.
- Sernik czy makowiec może wydać się dość kosztowny, więc możesz zdecydować się na babkę, do której produkty pewnie zawsze masz pod ręką. Odrobina zapachu rumowego albo skórki pomarańczowej sprawią, że i ona będzie pachnieć Świętami.
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?
  • Komentarz: MagdaNamysłowska

    Ja lubię szukać przepisów na bożonarodzeniowe dania, ale w nowej odsłonie. W ten sposób dotarłam do takiego przepisu: https://smaczne.to/post/6643,1,witeczne-sodkie-kuleczki-z-bakaliami.html - co myślicie? Podoba Wam się taka kuchnia fusion? Czy raczej tradycyjne dania?
    Wysłane: 09 mar 2018
    Wysłane: 20 lip 2017

    Komentarz: TereNia

    Wysłane: 23 gru 2015

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu