Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio

Autor artykułu: Allrecipes   
Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio
1 z 1
<
>

Opinie (0)  |  Komentarze (0)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Wyślij przepis e-mailem

Drukuj


Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Zaplanuj dobrze Świąteczne potrawy, a w szczególności Wigilię tak, aby się nie przejeść, nie wydać za dużo, ale żeby wszystko było przepyszne i pięknie podane!

Dzięki naszym poradom Twoim gościom będzie ciekła ślinka na widok Twoich dań, a świnka skarbonka ocaleje!

Najważniejsze wskazówki:

Przygotuj wszystko samodzielnie

Kupując gotowe dania może oszczędzasz na czasie, ale na pewno nie na pieniądzach. Poza tym własnoręczne ulepione pierogi smakują najlepiej. A dla dzieci wielką frajdą będzie dekorowanie pierniczków i ciastek!
Szukaj promocji

Nie daj się wciągnąć w szał zakupów. Wybieraj produkty rozsądnie, porównując ceny. Jeśli wcześniej przygotujesz listę z zakupami i wybierzesz się do supermarketu kilka dni wcześniej, będziesz mógł w spokoju wybrać najlepszą ofertę.
Na przyjęcia przygotuj poncz lub grzane wino

W zimne dni Twoi goście na pewno z przyjemnością docenią pachnące przyprawami korzennymi grzane wino, a Ty nie będziesz musiał kupować wina z najwyższych półek – odrobina cynamonu i goździków wzbogaci smak każdego wina. Poncz to też dobry pomysł, bo dzięki niemu zużyjesz mniej alkoholu, a zaprezentujesz coś ciekawego. Dla dzieci wybierz poncz bezalkoholowy, a dodatkowo zadbasz o ich zdrowie, unikając słodzonych napojów gazowanych.
Wykorzystaj zapasy

Czy Twoje szafki kuchenne, albo spiżarnia obfitują w przetwory i konserwy, które czekają na swój moment? Może właśnie teraz powinieneś po nie sięgnąć! Do tortów i świątecznych ciast użyj pasteryzowanych owoców, a warzywa z puszek dodaj do sałatek. Planując świąteczne potrawy wyjmij wszystko z szafek i dobrze przemyśl menu tak, aby wykorzystać jak najwięcej z tych produktów, które już masz w domu.
Najważniejsza jest dobra prezentacja

Jeśli przyłożysz się do pięknego udekorowania swoich potraw, będą wyglądać o wiele bardziej smakowicie. Nie trzeba od razu być artystą: wystarczy nieco zielonej pietruszki, śmietany lub majonezu, a na ciasteczkach odrobina czekolady i posypka z cukru pudru.
Przekąski:
- W supermarketach można kupić na wagę trimming z łososia, czyli skrawki, które są bardzo tanie w porównaniu do pakowanego łososia. Jeśli zmiksujesz je na pastę z wędzonego łososia, nikt nie zauważy, że wcześniej miały nieco dziwne kształty.
- Jajka nie są zarezerwowane tylko na Wielkanoc! Znamy mnóstwo sposobów na faszerowane jajka, które nie tylko pięknie się prezentują, ale też zawierają cenne witaminy i mikroelementy.
- Świąteczne sałatki to smaczne, zdrowe i kolorowe przekąski. Jeśli szukasz przepisu na sałatkę z niedrogimi składnikami, proponujemy sałatkę ziemniaczaną, sałatkę z kurczakiem, czy sałatkę z makaronem.
- Śledzie mogą być pięknie podane na wiele sposobów, jako ciepła lub zimna przystawka. Najlepiej kupić w sklepie rybnym płaty śledziowe i samemu przygotować smakowite śledzie w jogurcie lub sałatkę śledziową.

Wigilia:

- Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Karpia można po prostu opanierować i usmażyć, a jeśli kupiliśmy wcześniej filety z dowolnej białej ryby, możemy ją zapiec pod pierzynką z prostego sosu, albo w warzywach, a tak przygotowaną „rybę po grecku” na drugi dzień możemy podać na zimno jako wspaniałą przystawkę do obiadu.
- Najsmaczniejszą i najtańszą potrawą wigilijną są chyba pierogi. Wcale nie tak trudno je zrobić samemu, przy okazji zatrudniając do pomocy całą rodzinę i czując magię Świąt podczas wspólnych przygotowań. Każdy znajdzie dla siebie ulubioną wersję, czy będą to pierogi z serem, czy pierogi z kapustą.
- Jeśli chcesz ambitnie podać tradycyjne 12 potraw, zalicz do nich proste i niedrogie dania, jak: barszcz czerwony, groch ze skwarkami, czy nawet kompot! Przecież nie chcesz przygotować 12 dań głównych, więc każdy smakołyk obecny na stole będzie się liczył!
- Na koniec podaj samodzielnie upieczone ciasta i ciasteczka. Pierniczki i maślane, kruche ciasteczka wcale nie są trudne i nie są drogie. A jeśli je ładnie udekorujesz roztopioną czekoladą i cukrem pudrem, mogą robić piorunujące wrażenie. Wystarczy w kawałku papieru wyciąć otwór w kształcie gwiazdki, przyłożyć ten szablon do ciastka i posypać przez sitko cukrem pudrem – i już mamy gotowy śliczny wzorek.
- Sernik czy makowiec może wydać się dość kosztowny, więc możesz zdecydować się na babkę, do której produkty pewnie zawsze masz pod ręką. Odrobina zapachu rumowego albo skórki pomarańczowej sprawią, że i ona będzie pachnieć Świętami.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?
Historia

Moje ostatnio przeglądane przepisy

Moje ostatnie wyszukiwania


Przepisy do artykułu