Jak zaplanować zdrowy lunch

Autor artykułu: Reader's Digest   
Jak zaplanować zdrowy lunch
1 z 1
<
>

Opinie (0)

Komentarze (0)

Drukuj


    Jeśli pamiętasz, co było na śniadanie i co masz zamiar zjeść przez resztę dnia, możesz zaplanować lunch. Jeżeli Twoje śniadanie było pożywne, kanapka czy sałatka w porze lunchu najprawdopodobniej wystarczy. Kto nie jadł śniadania powinien wybrać obfitszy lunch, który będzie zawierał dużo węglowodanów złożonych, owoców i warzyw oraz produktów bogatych w białko.
    Jeśli zjesz tak sycący posiłek, na kolację wystarczy coś prostszego: sałatka, zupa z chlebem, lekkie danie z ryżu lub makaronu albo potrawa wegeteriańska, taka jak warzywa smażone metodą stir-fry lub zapiekanka.
    Nie zawsze mamy wpływ na to, co jemy na lunch, dlatego może on nie być tak pożywny, jak byśmy chcieli. Przekąski w postaci surowych i suszonych owoców, warzyw, orzechów i jadalnych pestek oraz produktów mlecznych, takich jak jogurt i mleko, pomogą nam zwiększyć spożycie witamin i minerałów.
Czy liczy się tylko gotowane
    Gorące potrawy mogą wydawać się bardziej pożywne i sycące niż dania na zimno. Jednakże nie wszystko, co podamy na gorąco, będzie “właściwym posiłkiem”. Jeżeli danie zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych i jest częścią urozmaiconej, zrównoważonej diety, nie ma znaczenia to, czy podamy je na ciepło czy na zimno, a nawet to czy jest ono gotowane czy surowe.
    Jeżeli wolisz ciepłe posiłki w porze lunchu, wystarczy treściwa zupa, risotto, lekkie danie z makaronu, omlet, warzywa typu stir-fry lub sałatka z ciepłym składnikiem, na przykład z ziemniakami upieczonymi w mundurkach. Nie są to ciężkie i tłuste posiłki, więc nie powodują, że stajemy się ociężali, zamiast nabrać potrzebnej energii. Kanapki na ciepło to również wspaniała przekąska.

Opublikowany przez:
Readers Digest Polska

Moje komentarze i oceny

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane


Przepisy do artykułu