ZAREJESTRUJ SIĘ!

Zapisuj ulubione przepisy, dodawaj zdjęcia i wymieniaj się opiniami z innymi użytkownikami. To nic nie kosztuje!

Podobne kategorie


Jak gotować makaron?

Autor artykułu: Allrecipes  |  Autor video: Allrecipes

Opinie (3)  |  Komentarze (5)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Makaron - szybki obiad, dodatek do zup, ulubione danie dzieci. Dzięki naszym kilku wskazówkom dowiesz się, jak go ugotować, aby był idealny!



Porcje makaronu
1
Na lekki posiłek wystarczy ugotować 50 g suszonego lub 100 g świeżego makaronu na osobę, a na danie główne – 85 g suszonego lub 120–150 g świeżego. Porcje mogą się różnić w zależności od apetytu, a także od ilości innych składników dania.
Ile wody?
2
Ilość wody zależy oczywiście od ilości makaronu, który gotujesz. Złota zasada to: 1 litr wody i 10 g soli na każde 100 g makaronu. 10 g soli to 2 łyżeczki. Oznacza to, że jeśli gotujesz całe opakowanie makaronu (500 g), musisz je ugotować w 5 l wody z dodatkiem 50 g soli.
Jaki garnek?
Do gotowania makaronu zawsze używaj dużego garnka, aby makaron miał dużo miejsca i się nie posklejał.
Kiedy wrzucać?
3
Nie spiesz się i nie wrzucaj makaronu do wody zanim będzie ona wrzeć. Makaron się poskleja i nie będzie smaczny. Wrzucaj makaron na wodę, która się porządnie gotuje.
Nie łam!
4
Nigdy nie łam długiego makaronu przed gotowaniem! Spaghetti nie będzie już takie samo, jeśli je połamiesz. Zamiast tego, włóż je do gotującej wody na tyle, na ile się zmieści i poczekaj chwilę, aż część znajdująca się pod wodą zmięknie. Wtedy delikatnie, drewnianą łyżką, wepchnij resztę makaronu od wodę.
Czas...
5
Czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu. Jest też złota zasada: makaron jajeczny gotujemy 2-5 minut, a makaron z semoliny 7-18 minut. Najlepiej po prostu spróbować, czy makaron jest już al dente!
Gotuj tuż przed podaniem
Makaron należy gotować tuż przed podaniem. Nigdy nie gotuj makaronu na zapas i nie odgrzewaj go, bo się poskleja i będzie rozgotowany.
Nie płucz!
6
Gdy odcedzasz makaron, nigdy go nie płucz! Woda zmyje z makaronu skrobię, dzięki której sos przykleja się do makaronu. Skrobia na makaronie jest przydatna także w sałatkach. Jeśli boisz się, że makaron się poskleja, możesz go wymieszać z odrobiną oliwy.
Pora na sos
7
Jeśli podajesz makaron z sosem (np. pomidorowym, czy bolognese), wymieszaj makaron z sosem w dużej misce, a następnie ponakładaj na talerze.
Zachowaj trochę wody z gotowania makaronu – może się później przydać do rozcieńczenia sosu.
...lub na patelnię
8
Jeśli podajesz makaron z "suchym sosem" - czyli np. z podsmażonymi warzywami, pesto lub innymi dodatkami, gotuj makaron minutę krócej niż podano na opakowaniu i po odcedzeniu przełóż go na patelnię, dodaj chochelkę wody z gotowania i podgrzewaj na średnim ogniu przez minutę, aż makaron będzie al dente.
Opublikowany przez:
Allrecipes

  Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane