Liczba wyświetleń:
Zaktualizowano:

Jak gotować makaron?

Autor artykułu: Allrecipes  |  Autor video: Allrecipes

Opinie (3)  |  Komentarze (5)

Dodaj do ulubionych

Dodaj opinię

Drukuj


Makaron - szybki obiad, dodatek do zup, ulubione danie dzieci. Dzięki naszym kilku wskazówkom dowiesz się, jak go ugotować, aby był idealny!



Porcje makaronu
1
Na lekki posiłek wystarczy ugotować 50 g suszonego lub 100 g świeżego makaronu na osobę, a na danie główne – 85 g suszonego lub 120–150 g świeżego. Porcje mogą się różnić w zależności od apetytu, a także od ilości innych składników dania.
Ile wody?
2
Ilość wody zależy oczywiście od ilości makaronu, który gotujesz. Złota zasada to: 1 litr wody i 10 g soli na każde 100 g makaronu. 10 g soli to 2 łyżeczki. Oznacza to, że jeśli gotujesz całe opakowanie makaronu (500 g), musisz je ugotować w 5 l wody z dodatkiem 50 g soli.
Jaki garnek?
Do gotowania makaronu zawsze używaj dużego garnka, aby makaron miał dużo miejsca i się nie posklejał.
Kiedy wrzucać?
3
Nie spiesz się i nie wrzucaj makaronu do wody zanim będzie ona wrzeć. Makaron się poskleja i nie będzie smaczny. Wrzucaj makaron na wodę, która się porządnie gotuje.
Nie łam!
4
Nigdy nie łam długiego makaronu przed gotowaniem! Spaghetti nie będzie już takie samo, jeśli je połamiesz. Zamiast tego, włóż je do gotującej wody na tyle, na ile się zmieści i poczekaj chwilę, aż część znajdująca się pod wodą zmięknie. Wtedy delikatnie, drewnianą łyżką, wepchnij resztę makaronu od wodę.
Czas...
5
Czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu. Jest też złota zasada: makaron jajeczny gotujemy 2-5 minut, a makaron z semoliny 7-18 minut. Najlepiej po prostu spróbować, czy makaron jest już al dente!
Gotuj tuż przed podaniem
Makaron należy gotować tuż przed podaniem. Nigdy nie gotuj makaronu na zapas i nie odgrzewaj go, bo się poskleja i będzie rozgotowany.
Nie płucz!
6
Gdy odcedzasz makaron, nigdy go nie płucz! Woda zmyje z makaronu skrobię, dzięki której sos przykleja się do makaronu. Skrobia na makaronie jest przydatna także w sałatkach. Jeśli boisz się, że makaron się poskleja, możesz go wymieszać z odrobiną oliwy.
Pora na sos
7
Jeśli podajesz makaron z sosem (np. pomidorowym, czy bolognese), wymieszaj makaron z sosem w dużej misce, a następnie ponakładaj na talerze.
Zachowaj trochę wody z gotowania makaronu – może się później przydać do rozcieńczenia sosu.
...lub na patelnię
8
Jeśli podajesz makaron z "suchym sosem" - czyli np. z podsmażonymi warzywami, pesto lub innymi dodatkami, gotuj makaron minutę krócej niż podano na opakowaniu i po odcedzeniu przełóż go na patelnię, dodaj chochelkę wody z gotowania i podgrzewaj na średnim ogniu przez minutę, aż makaron będzie al dente.
Opublikowany przez:
Allrecipes

Moje komentarze i oceny

Podziel się swoimi myślami. Dodaj opinię lub komentarz. Kliknij na emotikon, aby go dodać.

Jaka jest Twoja ogólna ocena?

Nie jest świetny Doskonały
Jak trudno było przygotować to danie?
  • Komentarz: PiotrKwolek

    1:07 czy tylko mi sie wydaje ze cos jest nie tak z tym makaronem ? czy odrazu wyjęty z wody tak wyglada ? pozdarawiam, ogolnie dobre rady
    Wysłane: 25 sie 2016

    Komentarz: everka7

    Kupuje zawsze makaron dobrej jakości, gotuję zawsze al dente bo tak nam najlepiej smakują.
    Wysłane: 14 cze 2016

    Komentarz: AgataWolskaWątor

    Wysłane: 04 sty 2016

Historia

Ostatnio przeglądane


Ostatnio wyszukiwane